Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Konferencija za novinare povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana slepih ili Svetskog dana belog štapa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

14. 10. 2021. ČETVRTAK, 14. oktobar 2021. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

Konferencija za novinare povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana slepih ili Svetskog dana belog štapa

Savez slepih Srbije održao je konferenciju za novinare

ČETVRTAK, 14. oktobar 2021. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

TEMA: Konferencija za novinare povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana slepih ili Svetskog dana belog štapa

Savez slepih Srbije, u godini kada obeležava 75 godina postojanja saveza i pola veka rada najveće biblioteke za slepe u regionu „Dr Milan Budimir“, povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana slepih ili Svetskog dana belog štapa, organizovao je konferenciju za novinare. 

Na konferenciji su govorili:

- Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije

- Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije

- Violeta Banković, koordinator biblioteke za slepe „Dr Milan Budimir"

 

Teme:

- Najava Međunarodne konferencije „Zapošljavanje ključ ka inkluziji“

- Osnovni problemi sa kojima se suočavaju osobe oštećenog vida u Republici Srbiji: obrazovanje, zapošljavanje, stvaranje pristupačnog okruženja, borba za očuvanje već postojećih prava, posebno kompenzacionih kao što je dodatak za pomoć i negu drugog lica, potreba za uvećanjem ovog dodatka i usklađivanjem sa realnim troškovima života.

- Aktivnosti u okviru obeležavanja 50 godina postojanja najveće biblioteke za slepe u regionu „Dr Milan Budimir".

 

Za dodatne informacije:

Jelena Stojanović

Sekretar Saveza slepih Srbije

Telefon: 063/377-517

Državnim organima, medijima, građanima Republike Srbije

P R O G L A S

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SLEPIH - SVETSKOG DANA BELOG ŠTAPA, 15. OKTOBRA 2021.

Savez slepih Srbije, zajedno sa svojim lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe, u godini kada se navršava 75 godina postojanja Saveza kao i pola veka rada najveće biblioteke za slepe na Balkanu “Dr Milan Budimir”, obeležava 15. oktobar -  Međunarodni dan slepih poznat i kao Svetski dan belog štapa, čime se pridružuje celokupnom pokretu slepih Evrope i sveta. Ovu priliku koristimo da ukažemo na brojne probleme sa kojima se svakodnevno  susreću slepe i slabovide osobe u našoj zemlji.

Korisnici belog štapa suočavaju se sa problemom NEPRISTUPAČNOG okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, već  i pristupačnu  saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare. Celokupno osoblje koje radi u saobraćaju treba EDUKOVATI kako da se ponaša prema slepim osobama koje se samostalno kreću, kao i prema onima koji imaju pratioca. Beli štap predstavlja simbol slobode, nezavisnosti, samostalnosti i poverenja, jer omogućava slepoj osobi da se kreće slobodno i sigurno. 

Usko vezan za samostalnost slepih je i problem potpisa odnosno korišćenja  faksimila u pravnom prometu. Potrebno je što pre rešiti ovaj problem, kako bi se slepima omogućilo da njihov POTPIS u svim situacijama važi jednako kao i potpis ostalih građana, budući da država i svojim Ustavom garantuje ravnopravnost svih građana, pa tako i slepih.

OBRAZOVANjE je još jedan od problema sa kojima se suočavaju osobe oštećenog vida, posebno kad je reč o učenicima u inkluzivnom obrazovanju. Rezultat inkluzivnog obrazovanja ne sme biti samo da dete oštećenog vida ostane u krugu porodice, jer je to njegovo pravo, nego i da, ostajući sa svojim roditeljima, stekne samostalnost koja će mu omogućiti da funkcioniše nezavisno od porodice i da se ostvari kao ravnopravan član društva u kome živi.

Jedan od najvećih problema predstavlja ZAPOŠLjAVANjE, posebno visoko obrazovanih slepih osoba. Stvaranjem uslova za zapošljavanje slepih ostvaruje se temeljno pravo koje ima svaki čovek - pravo na egzistenciju.

Za ostvarivanje svih ovih i drugih prava slepih neophodan je pristup pomagalima. Specijalna POMAGALA omogućavaju slepima da svoje potrebe (koje se ne mogu smatrati posebnim) realizuju kao i svi drugi građani, samo na nešto drugačiji način.

Apelujemo na sve državne institucije da građanima oštećenog vida u potpunosti  omoguće ostvarivanje svih prava koje im po osnovu invaliditeta pripadaju, a posebno kompenzacionih prava i da, u skladu sa realnim  mogućnostima učine dodatne napore da se uživanje tih prava pre svih dodatak za pomoć i negu drugog lica uveća. Posebno se zalažemo za uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica i za njegovo usklađivanje sa realnim troškovima života, jer je ovo jedina kategorija primanja koja se godinama ne usklađuje kako bi zadovoljila osnovne životne potrebe korisnika. 

Savez slepih Srbije, koji zastupa interese oko 12000 slepih i slabovidih osoba u Srbiji, poziva sve državne organe, institucije, kompanije i druge zainteresovane strane da se aktivno uključe u rešavanje ovih i mnogih drugih problema sa kojima se suočavaju slepi, boljom implementacijom postojećih i prilagođavanjem novih zakona ili izmena i dopuna postojećih zakona potrebama slepih i slabovidih. Celokupnu javnost pozivamo da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama, da invalidnost nije stvar izbora i da je svaka podrška, od podrške vozača u vozilima javnog prevoza pa do one poslodavca na radnom mestu za slepe neizmerno značajna i potrebna.
Pružite nam šansu da vam budemo ravnopravne kolege, posmatrajte nas kroz naše sposobnosti, a ne kroz invaliditet koji imamo, jer mi želimo da budemo korisni članovi zajednice u kojoj živimo.  

Savez slepih Srbije

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS. 

 

VREME:

ČETVRTAK, 14. oktobar 2021. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs