Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  „Zapošljavanje osoba sa hendikepom u Srbiji"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

02. 11. 2021. UTORAK, 2. novembar 2021. godine u 10 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

„Zapošljavanje osoba sa hendikepom u Srbiji"

Udruženje studenata sa hendikepom održalo je konferenciju za novinare

UTORAK, 2. novembar 2021. godine u 10 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

TEMA: „Zapošljavanje osoba sa hendikepom u Srbiji"

 

Tema konferencije je zapošljavanje osoba sa hendikepom, kao i izazovi u procesu zapošljavanja osoba sa hendikepom.  Prezentovani su problemi u zapošljavanju osoba sa hendikepom iz više različitih aspekata.

Govornici su javnosti približili položaj poslodavaca, ulogu praktičara i praktičarki iz oblasti ljudskih resursa u procesu zapošljavanja, ali i uticaje sistemskih barijera na podređenost osoba sa hendikepom na tržištu rada. Takođe, bilo je reči i o konkretnim iskustvima osoba sa hendikepom u procesu zapošljavanja i primerima diskriminacije.

Na konferenciji su govorili:

- Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom koji će govoriti o položaju osoba sa hendikepom na tržištu rada

- Marija Škrbić Dražić, Coordinator for Community Development & Social Responsibility, ManpowerGroup Serbia, koja će govoriti o ekspertizi HR-a kao novoj podršci za zapošljavanje osoba sa hendikepom

- Svetlana Budimčević, rukovodilac pravne službe Unija poslodavaca Srbije, koja će govoriti o izazovima poslodavaca u zapošljavanju osoba sa hendikepom

- Katarina Kel, moderator, Udruženje studenata sa hendikepom

Osobe sa hendikepom i poslodavci u Srbiji su u nepovoljnom položaju usled pogrešno postavljenih zakonskih i strateških rešenja koja su u suprotnosti s UN konvencijom o pravima osoba sa hendikepom.

Dodatni problem u oblasti zapošljavanja osoba sa hendikepom je netransparentnost primene odredbi Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji na osnovu kojih poslodavci vrše uplatu paralelnog poreza, a koje održavaju diskriminaciju u zapošljavanju i dodatno opterećuju poslovni sektor.

Udruženje studenata sa hendikepom (USH) je nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja se bori za ostvarivanje i poštovanje ljudskih prava i izjednačavanje mogućnosti mladih i studenata sa hendikepom kroz kreiranje uslova za inkluzivno društvo i primenu socijalnog modela.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati na YouTube kanalu Press centar UNS.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

UTORAK, 2. novembar 2021. godine

10 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs