Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

10. 12. 2021. PETAK, 10. decembar 2021. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije održalo je konferenciju za novinare

PETAK, 10. decembar 2021. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

TEMA: Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

 

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a partneri su Krovna organizacija mladih Srbije, Nacionalna kancelarija za mlade i Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS“.

Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija.

Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj  osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.

U okviru petog ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2021- 2022. godina izabrani Olivera Stojilović i Stanislav Knežević.

Izabrani mladi predstavnici pripremali su platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u ciklusu poseta gradovima „Dijalog sa mladima”, kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji.

Omladinski delegati Srbije u UN u prethodna tri meseca imali su uspešno učešće kao članovi delegacije naše zemlje na više skupova Ujedinjenih nacija koji se održavani u virtuelnom formatu. Pored učešća u radu i nastupa na Trećem komitetu Generalne skupštine UN u oktobru i na Omladinskom forumu Uneska u novembru, ističemo susret u Beogradu sa Predsednikom Generalne Skupštine UN Abdulom Šahidom i virtuelni sastanak sa Zamenikom generalnog sekretara UN Aminom Mohamed. Takođe, učestvovali su na virtuelnom sastanku omladinskih delegata iz naše i drugih zemalja sa predstavnicima Programa UN za razvoj (UNDP), kao i na drugim pratećim događajima u UN („inicijativa mladih za Generacijski test u UN”, “Naša zajednička agenda: za snažnije učešće mladih generacija u donošenju odluka za budućnost”, “Mladi i digitalno blagostanje”, Brifing o Strategiji UN za mlade Youth 2030 sa Izaslanikom generalnog sekretara UN za mlade).

U cilju prenošenja stečenih iskustava, omladinski delegati Srbije u UN učestvovali su na skupovima mladih i programima omladinskih organizacija u Srbiji, kao i širili informacije na društvenim mrežama. Planirano je tokom njihovog mandata i učešće na predstojećem Omladinskom forumu Ekosoka (april 2022. godine).

Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku MInistarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon pet godine uspešne realizacije projekta „Omladinski delegati u UN”, Udruženje za UN Srbije nastaviće da se zalaže za održivost projekta u  konsultaciji sa nadležnim institucijama i omladinskim strukturama. Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN i daju osnovu za nastavak projekta, u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.

Više informacija možete videti na linku:

www.unaserbia.rs/youth-delegate , a vesti o programu na mrežama - Instagram: unyouthdelegate_serbia

Facebook: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN

Twitter: UN Youth Delegate RS . ​

Možete nas kontaktirati na: unyouthdelegate.serbia@gmail.com ili 063/202-463.

 

12,00-12,05

Pozdravna reč:
Biljana Vukosavljević, direktor Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije

 

12,05-12,35

Uvodna obraćanja:

- Milorad Kondić, predsednik Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije,

- Olivera Stojilović,  Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama 2021-2022.

- Stanislav Knežević,  Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama 2021-2022.

12,35-12,45

Pitanja


12,45-13,00 

Pojedinačne izjave Omladinskih delegate Srbije u UN

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

PETAK, 10. decembar 2021. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs