Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Nestali nisu zaboravljeni!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

30. 08. 2022. Press centar, utorak, 30. avgust u 12 sati

Nestali nisu zaboravljeni!

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije održala je konferenciju za novinare

UTORAK, 30. avgust 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

ТЕМА: Nestali nisu zaboravljeni!

Povodom 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih lica u Press centru UNS-a u utorak 30. avgusta u 12 sati održana je konferencija za medija Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Govorili su:

- Duško Čelić, predsednik Koordinacije

- Martina Fava, predstavnik regionalne delegacije Međunarodnog komiteta crvenog krsta u Beogradu

- Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenoh krsta Srbije 

- Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije

- Dragana Majstorović, majka nestalog Ivana Majstorovića, kazivaće stihove svoje pesme ''N.N. lica'', posvećene svim nestalim licima.

Nakon održavanja konferencije za medije, učesnici skupa su kod Spomenika nestalim i stradalim licima u ratovima 90-ih, na prostoru bivše SFRJ u Tašmajdanskom parku položili venac i cveće. Učesnici su nosili po jedan cvet, koji simbolizuje nestalo lice.

Istovremeno, u organizaciji Koordinacije, Međunarodnog komiteta crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije programi obeležavanja Međunarodnog dana nestalig lica, održaće se u Gračanici, Kraljevu i Nišu.

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u Regionu se danas, traži još 9.876 lica, nestalih tokom ratova 90-ih godina na prosotru bivše Jugoslavije. Od početka 2022. godine, do kraja jula meseca, rasvetljena je sudbina svega 56 lica.

Od ukupnog broja nestalih, prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i podacima nadležnih organa u Republici Srpskoj, oko 3.700 lica je srpske nacionalnosti.

Porodice žrtava izražavaju nezadovoljstvo zbog politizovanja, marginalizovanja i zastoja u procesu traženja i identifikacija nestalih lica, kao i u otkrivanju istine, zadovoljenju pravde i satisfakcije. Takođe porodice žrtava izražavaju nezadovoljstvo zbog prekida rada na donošenju Zakona o nestalim licima.

Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih održava se uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 30. avgust 2022. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs