Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Uručenje godišnjih nagrada UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

21. 12. 2022. SREDA, 21. decembar 2022. godine u 13 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Uručenje godišnjih nagrada UNS-a

Udruženje novinara Srbije uručilo je godišnje nagrade UNS-a

SREDA, 21. decembar 2022. godine u 13 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Na Dan UNS-a, 21. decembra u 13 časova uručene su nagrade za životno delo i za najbolje novinarske radove objavljene u medijima u periodu od 10. decembra 2021. do 10. decembra 2022. godine.

Nenad Ristić, novinar, urednik, pisac, putopisac, dokumentarista i Dragoljub Janojlić, novinar u penziji, višegodišnji član UNS-a dobitnici su ovogodišnje nagrade UNS-a za životno delo.

Nagrada "Dimitrije Davidović", za uređivački poduhvat dodeljena je Radomanu Kanjevcu, glavnom i odgovornom uredniku Drugog programa Radio Beograda.

Milevi Malešić, direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Televizije „Forum“ iz Prijepolja dodeljena je Specijalna nagrada „Žika M. Jovanović“, za doprinos istoriji štampe i novinarstva. Nagrada joj je dodeljena za dokumentarni film „90 godina novinarstva u Prijepolju, kojim je na savršeno profesionalan način, zanatski umešno, otrgla od zaborava istoriju novinarstva u Prijepolju, Mileševskom srezu, pa i Sandžaku.

Zlatna povelja UNS-a dodeljena je Dragoslavi Dragani Peskarević, za dugogodišnji rad i doprinos razvoju novinarstva, kao i afirmaciji novinarske organizacije veterana. Dragana Peskarević, novinarstvom se bavi od 1960. godine. Radila je u "Beogradskoj nedelji", potom u listu "Novosti iz Jugoslavije", u "Praktičnoj ženi", gde je ostala do kraja svog radnog veka.

Članovi žirija koji su odlučivali o nagradama bili su Anđelka Mali (predsednica), Živojin Rakočević, Miljan Vitomirović i Dragana Deurić.

Ivan Ilić, dopisnik iz Brisela RTV Vojvodina dobitnik je nagrade za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić" u kategoriji „Vest i izveštaj“ za TV izveštaj „Šta Evropska politička zajednica zaista jeste i šta znači za Srbiju“.

Ove godine žiri je napravio izuzetak i od više pristiglih reportaža odlučio je da dodeli dve ravnopravne prve nagrade „Laza Kostić“ za reportažu - Mini Delić i Anđelki Ćup.

Branku Žujoviću novinaru iz Subotice pripalo je specijalno priznanje za kontinuirano istraživanje i izveštavanje o zloupotrebama budžetskog novca kroz sistem projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. On je otkrio i javnosti na jasan, jednostavno poveziv način, predočio u nizu tekstova na sajtu suboticke.rs kako i kome u Vojvodini odlazi novac poreskih obveznika.

Nagrada Laza Kostić za fotografiju dodeljena je Stefanu Stojanoviću uredniku fotografije u redakciji portala Mondo. Serija fotografija “Nas i Rusa 300 miliona” nastala je u centru Beograda tokom skupa podrške Moskvi i ruskom narodu. Foto reportažu Stojanović je uradio za agenciju Rojters, na čijem sajtu su fotografije i objavljene.

Nagrada „Laza Kostić“ za karikaturu i novinarsku satiru dodeljena je Ninusu Nestoroviću, čiji aforizmi se mogu pročitati Večernjim novostima, Politici, listu Nova i Ošišanom ježu.

Aforizmi Ninusa Nestorovića su moćni, ubojiti, duhoviti, mračni i svetli. On je neko ko vrhunski uspeva da u svega nekoliko reči kaže srž i prodrma one koji vole da pročitaju aforizme. Po rečima psihologa Žarka Trebješanina, Ninus Nestorović predstavlja vrhunskog aforističara i u svom sazrevanju je upravo dostigao „top formu“.

Nagrada “Bogdan Tirnanić” dodeljena je Daliboru Bubnjeviću, glavnom i odgovornom uredniku lista “Zrenjanin” koji je ove godine proslavio 70 godina postojanja. Bubnjević od 2007. godine objavljuje komentare u “Zrenjaninu” i ne libi se da izrazi sopstveno mišljenje.

O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri koji su činili Ksenija Pavkov (predsednica), Marko Nedeljković, Goran Sivački, Slobodan Radičević i Bogdan Vranješević.

Na Dan UNS-a uručena je i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez “Aleksandar Tijanić“ novinaru Vuku Cvijiću.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


VREME:

SREDA, 21. decembar 2022. godine

13 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs