Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

22. 12. 2022. ČETVRTAK, 22. decembar 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ održali su javnu debatu

ČETVRTAK, 22. decembar 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u okviru projekta promocije alternativnog Zakona o radu organizovali su Javnu debatu “Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?“

Javna debata održana je 22.12.2022. godine sa početkom u 12 časova u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III, Beograd.

Na debati, autori zakona, predstavnici sindikalnih centrala i resornog ministarstva će imati priliku da iznesu svoja mišljenja i stavove o neophodnosti donošenja novog Zakona o radu, a preporuke iz diskusije biće korišćene za sprovođenje i planiranje budućih zajedničkih akcija, u cilju izmene sadašnjeg Zakona o radu, koji se u praksi od 2014. godine, kada je donet,  pokazao nepravičnim, neracionalnim i anti-radničkim.

Na događaj su pozvani predstavnici najvećih sindikalnih centarala u Srbiji: Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), UGS „Nezavisnost“, Asocijacije nezavisnih i slobodnih sindikata Srbije (ASNS), Konfederacije slobodnih sindikata (KSS), Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Novi, alternativni Zakon o radu, koji su uradili eksperti radnog prava Centra za dostojanstven rad i uz podršku Olof Palme Centra u Srbiji - trebalo bi da ispravi najveće nedostatke aktuelnog zakona, da poboljša položaj radnika u Srbiji i vrati pojam radnika i radnog odnosa u centar zakona. Novim predlogom definisani su brojni nedostaci, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, dok je agencijsko zapošljavanje svedeno na sezonske poslove.

Novim zakonom se regulišu i sudski radni sporovi, koji bi po navedenom rešenju trajali najviše šest meseci. Zakon o radu obuhvata i nekoliko paketa, kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju i niz drugih rešenja.

Ono šta je veoma bitno je da se pri izradi zakona vodilo računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a korišćeni su modeliteti članica Evropske unije.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 22. decembar 2022. godine

12 časova


MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs