Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Početak primene bivalentne vakcine protiv KOVID-a 19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

28. 12. 2022. SREDA, 28. decembar 2022. godine u 15 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Početak primene bivalentne vakcine protiv KOVID-a 19

Konferencija organizovana je u okviru projekta MOMENTUM – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (eng. MOMENTUM Routine Immunization Transformation and Equity) koji implementira John Snow Research & Training Institut (JSI)

SREDA, 28. decembar 2022. godine u 15 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je početak distribuciјe bivаlеntnе vакcinе prоtiv KOVID-a 19 prоizvоđаčа Mоdеrnа prеmа institutimа i zаvоdimа zа јаvnо zdrаvljе u Rеpublici Srbiјi. Bivаlеntnа vакcinа, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, bаzirаnа је nа tеhnоlоgiјi RNК vакcinе i sаdrži оriginаlni, vuhаnsкi sој i mоdifiкоvаni BA.1 оmiкrоn sој. Prema najavama, ovа vакcinа je оd pоnеdеljка 26. dеcеmbrа 2022. gоdinе  dоstupnа grаđаnimа Rеpubliке Srbiје, nа vакcinаlnim punкtоvimа dоmоvа zdrаvljа.

Tim povodom, na konferenciji medijima su se obratili prof. dr Miloš Marković, prof. dr Ana Banko i doc. dr Emina Milošević sa Insittuta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje Srbije, dr Vladan Šaponjić iz Instituta Batut i Dr Stefan Mandić-Rajčević.

Oni su grupa naučnika i stručnjaka u oblasti imunizacije, imaju savetodavnu ulogu i na raspolaganju su medijima, javnosti i zdravstvenim profesionalcima da odgovore na najčešće postavljena pitanja u vezi sa vakcinama protiv KOVID-a 19, da objasne značaj nove odobrene vakcine protiv KOVID-a 19, na koji način ona funkcioniše, koje grupe stanovništva mogu da imaju najveću korist od ove vakcine i zašto, kao i da odgovore na pitanja novinara u vezi sa drugim vakcinama i relvantnim zdravstvenim temama.

Konferenciju je podržao Projekat MOMENTUM – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (eng. MOMENTUM Routine Immunization Transformation and Equity) koji implementira John Snow Research & Training Institut (JSI) finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (U.S. Agency for International Development – USAID). JSI u Srbiji pruža tehničku podršku za vakcinaciju protiv KOVID-a 19 i ima za cilj da reši problem oklevanja sa vakcinacijom i ojača prihvatanje zdravih stilova života, uključujući vakcinaciju, osnaži zdravstvene radnike da odgovore na pitanja, pogrešne informacije i dezinformacije u vezi sa vakcinacijom kod stanovništva, i omogući da se na pozitivnim iskustvima uči između zemalja u regionu.

Za eventualna dodatna pitanja možete se obratiti vođi tima projekta za Srbiju, dr Stefanu Mandić-Rajčeviću na i-mejl: stefan.mandicrajcevic@gmail.com

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


VREME:

SREDA, 28. decembar 2022. godine

15 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs