Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  “Bela knjiga o multiploj sklerozi” – prva takve vrste u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

24. 02. 2023. PETAK, 24. februar 2023. godine u 10 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

“Bela knjiga o multiploj sklerozi” – prva takve vrste u Srbiji

Društvo Multipla Skleroze Srbije održalo je konferenciju za novinare

PETAK, 24. februar 2023. godine u 10 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: “Bela knjiga o multiploj sklerozi” – prva takve vrste u Srbiji

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest, koja se dva puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Broj obolelih u Srbiji je u porastu i prema podacima trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa mulitplom sklerozom.

Za pacijente i lekare, ali i za zdravstvene institucije po prvi put je objavljena „Bela knjiga o multiploj sklerozi“, koja celokupno sagledava zdravstvenu, socijalnu i psihološku problematiku osoba koje danas žive sa multiploj sklerozom. Napredak u lečenju omogućio je promenu odnosa lekara i obolelih prema multiple sklerozi, ali pojavili su se novi izazovi i problemi.

Upravo Bela knjiga apostorfira te probleme i pokušava da pruži rešenja i strategiju za njihovo prevazilaženje. Takođe, ova publikacija opisuje i objašnjava situacije kako psihički, biološki i socijalni faktori utiču na kvalitet života osoba sa MS i ima za cilj poboljšanje statusa pacijenata, od strane različitih državnih institucija u Srbiji, kao i smernice za unapređenje u narednom periodu.

Prisutnima su se obratili:

- Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja

- Biljana Barošević, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku, pomoćnica ministra, sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom

- Vesna Vuković Kojović, zamenik direktora sektora za lekove i farmakoekonomiju, RFZO

- Prof. dr Jelena Drulović, neurolog UKC Srbije

- Prof. dr Tatjana Pekmezović, neuroepidemiolog UKC Srbije

- Miloš Rokić, Društvo MS Srbije

- Vesna Savić, Društvo MS Srbije

Decenijama unazad, hiljade osoba sa multiple sklerozom bilo je prinuđeno da svakog meseca putuje i prima terapije u svega četiri zdravstvene ustanove (UKC Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac), što je predstavljalo izuzetan napor za pacijente i opterećivalo kapacitete pomenutih zdravstvenih ustanova. Zahvaljujući angažovanju udruženja pacijenata, struke, Ministarstva zdravlja i RFZO, od januara 2023. godine, po prvi put u Srbiji, omogućeno je dobijanje redovnih mesečnih terapija u gotovo 30 regionalnih bolnica u Srbiji.

Za poslednje četiri godine, učetvorostručen je broj MS pacijenata koji se leče o trošku RFZO (1.000 u 2019. godini, 4.000 lečenih u 2023.godini), a edukacijom neurologa i jačanjem kapaciteta u regionalnim zdravstvenim centrima, pacijenti dobijaju mrežu od gotovo 30 zdravstvenih ustanova, u kojima se multipla skleroza leči na zadovoljavajućem nivou.

Kontakt za medije:

Anđelka Popadić

060/612 42 47

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 24. februar 2023. godine,

10 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs