Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Predstavljanje UNS-ovog istraživanja o radnim pravima i položaju novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

12. 09. 2023. UTORAK, 12. septembar 2023. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Predstavljanje UNS-ovog istraživanja o radnim pravima i položaju novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) predstavilo je istraživanje

UTORAK, 12. septembar 2023. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Udruženje novinara Srbije (UNS) se zahvaljuje svim novinarima i medijskim radnicima koji su učestvovali u opsežnom istraživanju o položaju i radnim pravima radnika u medijima i tim povodom predstavilo je rezultate istraživanja u Press centru UNS-a u Beogradu, Knez Mihailova 6, treći sprat, u utorak, 12. septembra, u 12 sati.

U istraživanju je učestvovalo više od 300 ispitanika, a pored kvanitativne studije, kroz rad u fokus grupi, istraživači su uradili i kvalitativnu analizu.

UNS je u istraživanju sprovedenom na teritoriji Srbije, između ostalog, zanimalo da li je novinarima i medijskim radnicima položaj danas bolji ili lošiji u odnosu na prethodne godine, koja je vrsta ugovora po kojima su angažovani, ko im i na koji način ugrožava radna prava.

Takođe, interesovalo nas je i da li novinari i medijski radnici imaju pravnu zaštitu u slučaju nepravednog otpuštanja ili povrede drugih prava, jesu li zadovoljni primanjima i da li su ona redovna, uživaju li odgovarajuću zaštitu od pretnji, nasilja ili uznemiravanja.

Jesu li radna prava žena u medijima ugroženija, takođe je jedno od pitanja, zatim, uvažava li se pravo na sindikalno organizovanje, šta utiče na motivaciju za obavljanje posla i da li su u poslednjih dve do tri godine doživeli sagorevanje zbog onoga što rade.

Rezultate je predstavio dr Nikola Jović, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji je radio na istraživanju.

U razgovoru o rezultatima učestvovali su predsednik Centra za dostojanstven rad i naučni saradnik Instituta za radno pravo dr Mario Reljanović, profesor radnog prava i predsednik Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije dr Bojan Urdarević, advokat UNS-a Gordana Konstantinović, koja daje pravne savete i zastupa novinare i medijske radnike u odbrani radnih prava.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

 

VREME:

UTORAK, 12. septembar 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs