Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Međunarodni stručni skup: Kako pametna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju elektroenergetski sistem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

01. 12. 2023.

Međunarodni stručni skup: Kako pametna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju elektroenergetski sistem

Redakcija portala Energija Balkana organizovala je međunarodni stručni skup pod institucionalin pokroviteljstvom ministarstva rudarstva i energetike

TEMA: Međunarodni stručni skup „Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju elektroenergetski sistem“

Vreme: 1. decembra 2023.  od 10 do 14 h (okupljanje učesnika od 9,30 h)

Mesto: Press Centar US-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

O čemu je bilo reči:

U skladu sa direktivama EU Elektrodistribucija Srbije je počela sa projektima modernizacije merne infrastrukture u cilju  zamene najmanje 80 odsto postojećih, starih brojila pametnim, digitalnim brojilima do kraja ove decenije. Ovim projektima će, između ostalog, biti omogućeno uvođenje daljinskog očitavanja brojila.

Uvođenje pametnih digitalnih brojila doprineće energetskoj efikasnosti i potrošača i samog sistema EDS-a i eliminisati greške koje se javljaju kada se brojila očitavaju „ručnim“ putem. Kada kompletna potrebna infrastruktura bude implemetirana potrošači će imati mogućnost uvida u svoju potrošnju, što će im omogućiti da koriguju, smanje potrošnju, ali i da upravljaju potrošnjom, prebacujući, na primer, korišćenje velikih potrošača u period niže tarife.

EDS će korišćenjem podataka sa pametnih brojila moći da optimizuje upravljanje niskonaponskom mrežom, što obezbeđuje uslove za unapređenje elektroenergetskih sistema i smanjenje tehničkih gubitaka (koji su inače neizbežni).

Za prvu fazu zamene brojila država je obezbedila 110 miliona evra iz IPA fondova EU. Takođe, EDS je obezbedio i finansijska sredstva  iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 40 miliona evra za drugi deo projekata a pri kraju su pregovori o kreditu Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 80 miliona evra koji će takođe biti utrošeni na pametna brojila.

Program

- 9,30 - 10,00 h – Registracija učesnika i kafa dobrodošlice

- 10,00 – 10,30 h - Otvaranje konferencije:

- Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije - POTVRĐEN

- Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije - POTVRĐENA

- 10,30 -12,00 - Uvodna izlaganja:

- Gligo Vuković, Delegacija EU u Srbiji - POTVRĐEN

- Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u EDS - POTVRĐEN

- Željko Marković, stručnjak za energetiku- POTVRĐEN

- Nenad Nikolić, EWG - POTVRĐEN

- Dr Velimir Strugar, EPCG, docent Univerzitet Mediteran, Podgorica – POTVRĐEN

Moderator: Jelica Putniković, gl. urednica Energije Balkana

12,00 - 13,00 - Diskusija

13,00 - 14,00 - Kafa i umrežavanje

Pozvani učesnici: predstavnici akademske zajednice, nadležnih državnih institucija, relevantnih kompanija i priznati stručnjaci, kao i mediji.

 

 

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs