Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

07. 12. 2023. ČETVRTAK, 7. decembar 2023. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije održalo je konferenciju za novinare

ČETVRTAK, 7. decembar 2023. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine. Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije, a partneri su Krovna organizacija mladih Srbije, Nacionalna kancelarija za mlade i Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS“.

Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija. Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.


U okviru sedmog ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2023-2024. godina izabrani Tamara Marjanović i Mihajlo Matković.


Izabrani mladi predstavnici pripremali su platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u ciklusu poseta gradovima „Dijalog sa mladima”, kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji.

Omladinski delegati Srbije u UN u prethodna tri meseca imali su uspešno učešće kao članovi delegacije naše zemlje na više skupova Ujedinjenih nacija. Krajem septembra i početkom oktobra učestvovali su u radu Trećeg komiteta Generalne skupštine UN u Njujorku i održali govor u ime Srbije na temu društvenog razvoja i mladih. Učestvovali su i na Generalnoj konferenciji i Omladinskom forumu UNESKA u Parizu, kao i na događajima organizovanim od strane omladinskih delegata iz drugih zemalja i agencija UN.

U cilju prenošenja stečenih iskustava, omladinski delegati Srbije u UN učestvovali su na skupovima mladih, razgovorima na fakultetima i programima omladinskih organizacija u Srbiji, kao i širili informacije na društvenim mrežama. U narednom periodu, planirano je traženje mogućnosti za učešće na Komisiji UN o socijalnom razvoju (februar 2024.godine) i Omladinskom forumu Ekonomsko-socijalnog komiteta UN (april 2024.godine).


Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku MInistarstva turizma i omladine i Ministarstva spoljnih poslova. Posle sedam godina uspešne realizacije projekta „Omladinski delegati u UN”, Udruženje za UN Srbije nastaviće da se zalaže za održivost projekta u konsultaciji sa nadležnim institucijama i omladinskim strukturama. Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN i daju osnovu za nastavak projekta, u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.


Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, a vesti o programu na mrežama - Instagram: unyouthdelegate_serbia , Facebook: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN i Xmreža UN Youth Delegate RS. ​Možete nas kontaktirati na: unyouthdelegate.serbia@gmail.com ili 063/202-463.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

12,00-12,05

Pozdravna reč:
Biljana Vukosavljević, direktorka Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije

 

12,05-12,35

 

Uvodna obraćanja:

- Milorad Kondić, predsednik Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije,

- Tamara Marjanović,  Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama 2023-2024.

- Mihajlo Matković,  Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama 2023-2024.

12,35-12,45

Pitanja

12,45-13,00

Pojedinačne izjave Omladinskih delegate Srbije u UN

 

 

VREME:

ČETVRTAK, 7. decembar 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs