Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Komemoracija Radisavu Radu Brajoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

11. 07. 2024.

Komemoracija Radisavu Radu Brajoviću

Porodica, kolege i članovi UNS-a su organizovali komemoraciju

ČETVRTAK, 11. jul 2024. godine u 9.30 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Komemoracija Radisavu Radu Brajoviću

Komemoracija Radisavu Radu Brajoviću, dugogodišnjem glavnom i odgovornom uredniku i direktoru "Večernjih novosti" i članu UNS-a  održana je u četvrtak 11. jula u 9.30 u Pres centru UNS-a.  

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Radisav Rade Brajović preminuo je u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti.

„Rade Brajović je zasigurno jedno od ‘najprepoznatljivijih pera Večernjih novosti’. Imao je privilegiju i da iz sveta donese velike reportaže, izveštaje i intervjue. Neke od intervjua radio je sa svetskim liderima među kojima su Indira Gandi i Norodom Sihanuk. Bio je stalni dopisnik iz Velike Britanije, Indije i Kine“, istako je žiri koji mu je prošle godine dodelio UNS-ovu nagradu za životno delo.

Ceo radni vek radio je u novinama, a i sve knjige su mu novinarske. Brajović je bio najduže na uredničkoj poziciji u Novostima, a i u penzionerskim danima je aktivno pisao. Bavio se i drugim poslovima, literarnim, ali uvek uz novinarstvo, koje nikad nije napuštao, ni kad je, prinudno, otišao u invalidsku penziju.

Radisav Rade Brajović rođen je 23. novembra 1938. u selu Kosiću, kod Danilovgrada, u Crnoj Gori, u seljačko-radničkoj porodici. Posle završetka Više realne gimnazije, 1957. godine, u Titogradu (sada Podgorica), preselio se u Beograd, gde je, januara 1962, diplomirao jugoslovensku književnost, na Filološkom fakultetu, pišu Večernje Novosti.

U novinarstvu je od februara 1962. godine, do penzionisanja, jula 1999. Radio je u “Borbi”od 1962. do 1966. godine, a potom u „Večernjim novostima“ - prvo kao korektor, pa saradnik i urednik više rubrika, stalni dopisnik iz sveta (Velika Britanija, Kina, Indija) i, konačno, najduže u istoriji „Novosti“ — glavni i odgovorni urednik, od novembra 1987. do novembra 1998. godine.

Kao student sarađivao je sa listom “Student”, a u časopisu “Delo” objavljivao je književne kritike.

Pokrenuo je više novih izdanja i listova, počeo i izdavanje knjiga, osnivač je prve naše medijske Kompanije NOVOSTI d.d., čiji je bio generalni direktor.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada - „Svetozar Marković, „ Dimitrije Davidović“, više godišnjih nagrada „Večernjih novosti" i nagrade za životno delo „Slobodan Glumac“, ali prošle godine i UNS-ove nagrade za životno delo, kao i „Evropskog medijskog Oskara“.

Radisav Rade Brajović sahranjen je u četvrtak 11. jula u 12.30 na Novom groblju u Beogradu. Okupljanje je u 11.30, a opelo u 12 sati.

 

VREME:

ČETVRTAK, 11. jul 2024. godine,

9.30 sati

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6/3,

Beograd

___________________________________________________________________________________

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

______________________________

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs