UNS Press centar :: Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/rss.html Organizacija konferencija, okruglih stolova, skupova, seminara, tribine, uz pozivanje medija, vođenje konferencije, direktan prenos putem interneta, snimak,press kliping sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/rss.html "NATO ratovi protiv Srba i Rusa" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4983/nato-ratovi-protiv-srba-i-rusa.html Srpsko-rusko bratstvo Vas poziva na peti okrugli sto ]]> PETAK, 24. mart 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Tema: "NATO ratovi protiv Srba i Rusa"

Ruski učesnici (video obraćanja):

1. Jevgenij Primakov, rukovodilac Rossotrudničestva – Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika koji žive u inostranstvu i za međunarodnu humanitarnu saradnju

2. prof. dr Sergej Baburin, predsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture, bivši potpredsednik Državne Dume

3. dr Natalija Naročnjicka, osnivač i predsednik Fonda istorijske perspektive, akademik SANU

Srpski učesnici (uživo):

1. advokat Goran Petronijević, predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava

2. pukovnik Ljubinko Đurković, narodni poslanik, bivši komandant 125. motorizovane brigade

3. ambasador Vladimir Kršljanin, predsednik Srpskog odeljenja Međunarodne slovenske akademije

Moderator: prof. dr Srđan Perišić

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 24. mart 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

]]>
Fri, 24 Mar 2023 10:18:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4983/nato-ratovi-protiv-srba-i-rusa.html
"Srbija - od sankcija do neokolonijalne privrede" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4977/srbija---od-sankcija-do-neokolonijalne-privrede.html Autori Đorđe Đukić i Božo Drašković Vas održali su promociju knjige ]]> ČETVRTAK, 23. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Promocija knjige "Srbija - od sankcija do neokolonijalne privrede"

         Program:

  • 11-11.05 sati - Otvaranje promocije
  • 11.05-11.35 sati

          Govore recenzenti:

          - Prof. dr Bojan Dimitrijević i Prof. dr Branko Vasiljević

  •  11.35-12.00 sati

          Govore:

        -  Đorđe Đukić, Božo Drašković i Slobodan Cvejić i predstavnik izdavača 

  • 12.00 sati - Pitanja prisutnih

U knjizi „Srbija – od sankcija do neokolonijalne privrede“ (Prometej, Novi Sad, 2023), autori Đorđe Đukić I Božo Drašković, uz oslonac na izvornu dokumentaciju i studije karakterističnih slučajeva, kao što su propast programa Dragoslava Avramovića ili privatizacija banaka, analiziraju uzroke, koji su sistematski vodili privredu Srbije u neokolonijalni položaj, tokom kontinuiranog procesa promena ekonomskog sistema, uz primenu delimično različitih modela, različitih ambijenata I različitih aktera.

Analiziraju kako je proces neuspešne tranzicije tekao kroz dva perioda: kroz prvi od 1989. do 2000. godine i drugi od 2001. do 2021. godine. Od 1991. do 2000. godine taj proces karakterišu hiperinflacija, ekonomske sankcije, slom tržišta prethodne Jugoslavije, slom industrijskog sektora, ratna ekonomija, preraspodela društvene svojine u korist špekulantskih grupa, poništavanje štednje stanovništva. U drugom, od 2001. do 2021. godine, tranziciju karakterišu deindustrijalizacija, rasprodaja prirodnih resursa, privatizacija bankarskog sektora, zasnivanje razvoja na jeftinoj i obespravljenoj radničkoj klasi, porast nejednakosti, oslonac na strani kapital, kontinuirani deficit u robnoj razmeni sa inostranstvom, snažno zaduživanje na inostranom finansijskom tržištu. To su dugoročne posledice neoliberalnog koncepta ekonomskog sistema i ekonomske politike koju su dosledno sledile političke elite u Srbiji od 2000. godine do danas. Tekst Slobodana Cvejića koji se uklapa u koncept monografije, u glavi V knjige predstavlja sociološku karakterizaciju kapitalizma u Srbiji na osnovu uloge preduzetništva.

Autentična, verodostojna dokumentacija prezentovana u knjizi sužava prostor za redukcionistički pristup u osvetljavanju i tumačenju dela ekonomske istorije Srbije. U prvom odeljku knjige se, na primer, detaljno dokumentuju okolnosti i stavovi aktera o uzrocima propasti Programa II Dragoslava Avramovića u uslovima sankcija 1994-1996. godine. Svojevrsnu studiju slučaja predstavlja, na primer, dokumentovana analiza kasnijeg politički dirigovanog stečaja četiri najveće banke u Srbiji koji traje preko dve decenije.

Deo dokumenata uvrštenih u knjigu ilustruje i odnos političkih elita prema blagovremeno iznetim inicijativama i predlozima autora radi ukazivanja donosiocima strateških sistemskih odluka na opasnosti i posledice procesa klizanja ekonomskog sistema i privrede Srbije u neokolonijalni položaj – počev od privatizacije preduzeća i banaka, pa do nespremnosti da se ustanovljavaju i jačaju moćne kredibilne institucije koje bi bile zaštitnik javnog interesa, o čemu između ostalog govori ignorisanje inicijative da se promeni ustavni položaj centralne banke.

(Izvod iz recenzije Prof. dr Bojana Dimitrijevića, prof. dr Branka Vasiljevića)

Monografija „razbija apologetski karakter tumačenja tranzicije, koji skoro da prevladava u domaćoj naučnoj i stručnoj literaturi i u nastupima sadašnjih nosilaca ekonomske politike, a istovremeno ima i istorijski osvrt, predstavljajući dileme o aspektima tranzicije ranijih aktera ekonomske politike.“ Autori „su pokazali i društveni angažman u kritici negativnih aspekata tranzicije i predlozima za njeno ekonomski efikasnije i socijalno pravednije usmeravanje...“

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 23. mart 2023. godine,

11 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 23 Mar 2023 13:15:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4977/srbija---od-sankcija-do-neokolonijalne-privrede.html
Prvi radni konsultativni sastanak ministra bez portfelja Đorđa Milićevića sa predstavnicima organizacija Srba u regionu i dijaspori http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4979/prvi-radni-konsultativni-sastanak-ministra-bez-portfelja-djordja-milicevica-sa-predstavnicima-organizacija-srba-u-regionu-i-dijaspori.html Kabinet ministra bez portfelja Đorđa Milićevića zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom održao je prvi u nizu konsultativnih onlajn sastanaka ]]> SREDA, 22. mart 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđa Milićevia, organizovao je prvi u nizu konsultativnih onlajn sastanaka sa predstavnicima organizacija Srba u regionu i dijaspori.

Ideja konsultativnog procesa je da u kontinuiranom procesu dijaloga razmotrimo sve teme od interesa za unapređenje odnosa dijaspore i matice, sa ciljem pripreme Sabora dijaspore u junu mesecu ove godine.

Sastanak je organizovan putem onlajn platforme u sredu 22. marta 2023. sa početkom u 12 časova.

Ministar Đorđe Milićević obratio se iz prostorija Press centra Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

 

Svi zainteresovani mediji mogli su da prate sastanak isključivo u direktnom prenosu preko Jutjub kanala Press centra UNS-a.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

SREDA, 22. mart 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 22 Mar 2023 12:58:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4979/prvi-radni-konsultativni-sastanak-ministra-bez-portfelja-djordja-milicevica-sa-predstavnicima-organizacija-srba-u-regionu-i-dijaspori.html
„Evropski plan za Kosovo i razgovori u Ohridu (18. marta) – stavovi Srba sa Kosova i Metohije" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4971/evropski-plan-za-kosovo-i-razgovori-u-ohridu-18-marta--stavovi-srba-sa-kosova-i-metohije.html Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", Kosovska Mitrovica, Srpski nacionalni forum, Gračanica, Pokret za odbranu Kosova i Metohije, Kosovska Mitrovica održali su konferenciju za novinare ]]> PETAK, 17. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: „Evropski plan za Kosovo i razgovori u Ohridu (18. marta) – stavovi Srba sa Kosova i Metohije"

Učestvovali su:

- Slaviša Ristić, predsednik Pokreta „Otadžbina“

- Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma, Gračanica (SNF)

- Nebojša Jović, predsednik Povereništva Pokreta za odbranu KiM

- Dr Marko Jakšić, član predsedništva Pokreta „Otadžbina“

- Prof. dr Aleksandar Đikić, član Predsedništva SNF

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 17. mart 2023. godine,

11 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 17 Mar 2023 12:59:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4971/evropski-plan-za-kosovo-i-razgovori-u-ohridu-18-marta--stavovi-srba-sa-kosova-i-metohije.html
„Ukidanje prava na slobodu izražavanja u slučaju novinara Dejana Petra Zlatanovića i političkog aktiviste Damnjana Kneževića“ http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4967/ukidanje-prava-na-slobodu-izrazavanja-u-slucaju-novinara-dejana-petra-zlatanovica-i-politickog-aktiviste-damnjana-knezevica.html Redakcija SRBIN.info održala je konferenciju za medije i pozvala je sve da daju podršku našem kolegi ]]> SREDA, 15. mart 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Konferencija za novinare pod nazivom: „Ukidanje prava na slobodu izražavanja u slučaju novinara Dejana Petra Zlatanovića i političkog aktiviste Damnjana Kneževića“ održana je 15. marta u 12 sati, u Press centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III u Beogradu).

„Zlatanović i Knežević su prebijeni i uhapšeni pre tačno mesec dana. Nalaze se još uvek u pritvoru, zbog svog kritičkog stava prema francusko-nemačkom planu i uzurpatoru Aleksandru Vučiću koji neprestano krši Ustav i zakone Republike Srbije. Na taj način je ukinuta sloboda izražavanja u Republici Srbiji koju garantuje član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i član 19. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Tortura nad Zlatanovićem koji je invalid kao i nezakonit pritvor je i kršenje člana 21. Ustava i diskriminacija najgore vrste”, navodi se u pozivu organizatora konferencije.

Učesnici:

- Dejan Mirović

- Predrag Zlatanović

- jedan od advokata

Na konferenciji su i svi prisutni imali priliku da se obrate ovim povodom.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

SREDA, 15. mart 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Wed, 15 Mar 2023 11:37:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4967/ukidanje-prava-na-slobodu-izrazavanja-u-slucaju-novinara-dejana-petra-zlatanovica-i-politickog-aktiviste-damnjana-knezevica.html
„Otvorite vrata istini, neizvesnost ubija“ http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4968/otvorite-vrata-istini-neizvesnost-ubija.html Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji održalo je konferenciju za novinare povodom obeležavanja 23 godine Udruženja ]]> UTORAK, 14. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: „Otvorite vrata istini, neizvesnost ubija“

Na konferenciji je bilo reči o svim naporima i preprekama u 23-godišnjem radu i saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama u procesu ostvarivanja prava porodica na istinu, pravdu, reparaciju i memorijalizaciju.

Na početku konferencije prikazan je video spot: „Oteta istina"

Učesnici konferencije :

- Verica Tomanović, predsednik Udruženja

- Dušan Čelić, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije

- Dr Ljiljana Krstić, predstavnik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije viši savetnik, načelnik Odeljenja za nestala lica Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

- Igor Popović, v.d. pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju

- prof. dr Suzana Matejić,
član Stručne službe Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i član Radne grupe za nestala lica beogradske delegacije

- Miljana Mitrović,
član Odbora mladih Udruženja

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 14. mart 2023. godine,

11 časova
MESTO:

 

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

BeogradInformacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 14 Mar 2023 12:31:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4968/otvorite-vrata-istini-neizvesnost-ubija.html
Život i stan: otpornost osetljivih grupa u uslovima COVID-19 u Srbiji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4964/zivot-i-stan-otpornost-osetljivih-grupa-u-uslovima-covid-19-u-srbiji.html A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava organizovala je sastanak i predstavljanje preliminarnih rezultata studije ]]> PONEDELJAK, 13. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: “Život i stan: otpornost osetljivih grupa u uslovima COVID-19 u Srbiji

Studija je rezultat jednogodišnjeg istraživanja o položaju Roma i Romkinja i migranata/tražilaca azila/azilanata. Cilj ove studije jeste da ukaže na prepreke sa kojima su se stanovnici podstandardnih romskih naselja i migranti/tražioci azila/izbeglice suočili u pristupu merama podrške stanovništvu tokom svih faza reagovanja na vanredne situacije u uslovima pandemije COVID-19, da ukaže na dugoročne posledice odsustva inkluzivnog urbanog razvoja na izloženost rizicima ovih zajednica i kvalitet njihovog života i ponudi preporuke za čvršće povezivanje pitanja inkluzivnog urbanog planiranja, odgovora na vanredne situacije i formiranje socijalnog i ljudskog kapitala ranjivih grupa u Srbiji u kontekstu dostizanja ciljeva održivog razvoja.

U studiji su tri faze upravljanja rizikom od katastrofa: preventivne, korektivne i kompenzatorne mere sagledane iz ugla urbanističkog planiranja, urbanog razvoja i stanovanja (SDG 11) i njihovog uticaja na povezane ciljeve održivog razvoja odnosno smanjenje siromaštva (SDG 1), zdravlje i blagostanje (SDG 3), pristup obrazovanju (SDG 4) čistoj vodi i kanalizaciji (SG 6), pristupačnoj i čistoj energiji
(SDG 7) i ekonomskom rastu i radnim mestima (SDG 8).

Zaseban deo studije čini Analiza uticaja ekonomskih mera Vlade donetih za vreme pandemije na položaj najugroženijeg stanovništva sa posebnim fokusom na migrante i Rome. Cilj ove analize bio je predstavljanje okvirnog preseka najvažnijih mera ekonomske politike Vlade Republike Srbije od izbijanja pandemije COVID-19, koje su se indirektno ili direktno ticale najugroženijih slojeva stanovništva u zemlji, sa posebnim fokusom na višestruko ugroženu populaciju migranata i Roma i Romkinja.

Studija je nastala u okviru projekta “Unapređenje kapaciteta OCD u Srbiji da zaštite ekonomska i socijalna prava Roma i migranata po izbijanju pandemije COVID-19”, koji sprovode A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, sa partnerima Forumom Roma Srbija, Centrom za istraživanje javnih politika i International Rescue Committee, a finansira Evropska unija.

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite slanjem mejla na adresu: office@a11initiative.org do 9. marta 2023. godine.


Agenda sastanka


- 11:00 - 11:15 - Uvodno obraćanje

- Danilo Ćurčić, programski koordinator A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava

- 11:15 - 12:00 - Predstavljanje nalaza i preporuka

- Tanja Jakobi, istraživačica i izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika, autor studije

- 12:00 - 12:45 - Diskusija

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PONEDELJAK, 13. mart 2023. godine,

11 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 13 Mar 2023 13:59:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4964/zivot-i-stan-otpornost-osetljivih-grupa-u-uslovima-covid-19-u-srbiji.html
Tribina povodom Svetskog dana bubrega: "Zdravlje bubrega za sve" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4965/tribina-povodom-svetskog-dana-bubrega-zdravlje-bubrega-za-sve.html Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije održao je tribinu ]]> ČETVRTAK, 9. mart 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Tribina povodom Svetskog dana bubrega: "Zdravlje bubrega za sve"

Učestvovali su:

- Prim. dr sci. Snežana Pešić, Kliničko odeljenje za nefrologiju i metaboličke poremećaje sa dijalizom „Prof. dr Vasilije Jovanović“, KBC Zvezdara

- dr Đorđe Inđić, Služba nefrologije, KBC Zemun i

- prim. dr Ljubinko Todorović, predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije

Tribina je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Svetski dan bubrega se obeležava svakog drugog četvrtka u martu mesecu od 2006. godine, na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju (The International Society of Nephrology) i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg (International Federation of Kidney Foundations) u više od 100 zemalja širom sveta.

Upravni odbor Svetskog dana bubrega proglasio je 2023. godinom „Zdravlja bubrega za sve“. Konkretno, poziva sve nas da radimo na premošćavanju praznina u znanju za bolju negu bubrega.

Svetski dan bubrega obeležava se 9. marta 2023. godine, a više informacija možete pronaći na https://www.worldkidneyday.org/ i https://www.worldkidneyday.org/2023-campaign/2023-wkd-theme/

Poznato je da su nezarazne bolesti, srčane bolesti, šećerna bolest, rak, hnonične plućne bolesti i hronična bubrežna bolest, vodeći uzroci smrti i invalidnosti - posebno u zemljama sa niskim i srednjim primanjima.

Poslednjih godina pandemija COVID-19 pružila je jasan primer izazova sa kojima se suočavaju zdrastveni sistemi u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga obolelima. Uticaj COVID-19 na zdravstveni sistem je dodatno opteretilo ovu ranjivu populaciju zbog ograničenog kapaciteta zdravstvenih usluga i zatvaranja.

 - Zato je priprema za neočekivane događaje veoma važna za bubrežne bolesnike

-   Moraju se usvojiti integrisane zdravstvene strategije koje daju prioritet prevenciji, ranom otkrivanju i upravljanju bubrežnim bolestima

 -  Stručne službe moraju osigurati pravedan i hitan pristup bubrežnim bolesnicima u ovim situacijama

-  Pacijenti moraju biti spremni za hitna stanja uključujući hranu, medicinske potrepštine i medicinsku dokumentaciju

Procenjuje se da 13 miliona ljudi širom sveta boluje od akutne bubrežne insuficijencije, a 85% njih je u zemljama sa malim i srednjim nacionalnim dohotkom. Procena je i da oko 1,7 miliona umre od akutne bolesti bubrega. U svetu 850 miliona ljudi boluje od neke bolesti bubrega, dok 2,4 miliona umre od hronične bolesti bubrega.

PROGNOZE NA GLOBALNOM NIVOU SU DA ĆE BOLESTI BUBREGA POSTATI PETI NAJČEŠĆI UZROK SMRTI.

BUBREŽNE BOLESTI SU VEOMA ČESTO NEPREPOZNATE I NELEČENE.

Kad je u pitanju oštećenje bubrega, u 70% slučajeva ne postoje klinički znaci bolesti.

U NAŠOJ ZEMLjI SE GODIŠNjE JAVI PREKO 600.000 LjUDI  ZBOG TEGOBA SA BUBREGOM ILI MOKRAĆNIM PUTEVIMA.

BOLNIČKI SE LEČI OKO 400.000 LjUDI A NA DIJALIZI JE OKO 5.000 OSOBA.

Po Statutu  Savez je „.....organizacija osoba sa invaliditetom koja okuplja slobodno udružene organizacije bubrežnih bolesnika, osobe na hemodijalizi, transplantirane, bubrežne invalide na peritoneumskoj i kućnoj dijalizi i hronične bubrežne invalide na teritoriji Republike Srbije.“

Članovi Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbijesu osobe sa invaliditetom od 100% po jednom osnovu i najveći deo njih spada u socijalno ugroženu populaciju.

 

VREME:

ČETVRTAK, 9. mart 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Thu, 9 Mar 2023 08:03:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4965/tribina-povodom-svetskog-dana-bubrega-zdravlje-bubrega-za-sve.html
Konferencija za novinare Novog policijsko sindikalnog saveza http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4958/konferencija-za-novinare-novog-policijsko-sindikalnog-saveza.html Predstavnici Novog policijsko sindikalnog saveza održali su konferenciju za novinare ]]> PETAK, 3. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Dana 3.03.2023.godine, u prostorijama Press centra Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III, sa početkom u 11.00 časova, predstavnici Novog policijsko sindikalnog saveza održana je konferenciju za medije.

    Teme konferencije za medije:

-    Ko je sprečio hapšenje vlasnika uticajnog tabloida u Srbiji i kumova porodice Vučić?

-    Šta ima za posledicu otpuštanje i progon više od 10.000 policajaca u poslednjih 10 godina?

-    Šta je cilj i koje su posledice dovođenje iz BIA u MUP veliki broj lica i postavljanje na veoma uticajna rukovodeća mesta?

-    Zašto MUP još uvek nema prvog čoveka policije-direktora?

-    Primeri koordinacije političara, policije i tužilaštva a sve sa ciljem zaštite kriminala i kriminalaca?

-    Zašto vlast po svaku cenu želi da opravda postojanje „Jovanjice“?

 

Na konferenciji za medije govorili su članovi rukovodstva sindikata i advokati:

-    Momčilo Vidojević, predsednik

-    Milan Dumanović, potpredsednik

-    Zdravko Rajević, potpredsednik

-    Nebojša Blagotić, potpredsednik, bivši inspektor PU u Nišu

-    Božo Prelević, advokat,

-    Ivan Ninić, advokat


Članovi rukovodstva sindikata, pored aktuelnog, izneli su pojedinačno svoje primere kroz kakvu golgotu preko montiranih procesa su prošli a u tesnoj saradnji političkog krila MUP-a, kriminalaca, pojedinih sudija, tužilaca i sindikalaca.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 3. mart 2023. godine,

11 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.]]>
Fri, 3 Mar 2023 09:11:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4958/konferencija-za-novinare-novog-policijsko-sindikalnog-saveza.html
„Srpska se brani i u Srbiji“ – tribina i promocija zbornika http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4946/srpska-se-brani-i-u-srbiji--tribina-i-promocija-zbornika.html Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“ održali su na tematsku tribinu ]]> UTORAK, 28. februar 2023. godine u 12.30 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: „Srpska se brani i u Srbiji“ – tribina i promocija zbornika

 Povodom  9. januara – Dana Republike i 28. februara – dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, u utorak, 28. februara, u 12.30 sati u Pres centru UNS (Knez Mihailova 6/III) organizuju tematsku tribinu „Srpska se brani i u Srbiji“.

Na tribini će biti predstavljen i zbornik izlaganja sa deset beogradskih tribina o Republici Srpskoj u izdanju Predstavništva i dva informativno-politička poratala.

Na tribini su učestvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i : Vladislav Jovanović, Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Slobodan Reljić, Siniša Ljepojević, Aleksandar Raković, Milomir Stepić, Predrag Ćeranić i Đuro Bilbija, a uvodnu riječ dao je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Učesnici će pokušati da daju odgovore na nekoliko ključnih pitanja. Ako se Srpska brani i u Beogradu, ne brani li se i Srbija u Banjaluci? Šta bi za RS značio eventualni kompromis Srbije na KiM, a šta održavanje status quo-a?  Dnevne konsultacije predsjednika, sastanci dvije vlade, zašto ne i jedna nacionalna politika?  Zašto jedino Rusija od velikih sila potpisnika u Parizu, i danas podržava Dejtonski ustav BiH? Gdje će se naći Srpska i Srbija pri budućoj podjeli Evrope na evroatlanstki  i evroazijski  blok?

U 18 sati u svečanoj sali Doma vojske, Predstavništvo će prirediti tradicionalni, deveti po redu, prijem povodom Dana Republike i godišnjice prvog Ustava Republike Srpske.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 28. februar 2023. godine,

12.30 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.]]>
Tue, 28 Feb 2023 15:33:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4946/srpska-se-brani-i-u-srbiji--tribina-i-promocija-zbornika.html
Koliko mediji poštuju Kodeks novinara Srbije http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4947/koliko-mediji-postuju-kodeks-novinara-srbije.html Savet za štampu održao je tribinu ]]> UTORAK, 28. februar 2023. godine u 10:30 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Tema: Koliko mediji poštuju Kodeks novinara Srbije

Govorili su:

- Tamara Skrozza, predsedavajuća Komisiji za žalbe Saveta za štampu

- Vera Didanović, novinarka

Moderatorka: Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu

Devet dnevnih novina u poslednja tri meseca prošle godine prekršilo je Kodeks novinara Srbije u proseku 833 puta mesečno. Da li to znači da su potpuno zaboravili profesionalne standarde ili je to ipak poboljšanje? Kako su izveštavali o rijaliti programima, kako o ubijenima, a kako o politici? Koliko je ovih slučajeva stiglo pred Komisiju za žalbe?

Savet za štampu je od početka oktobra prošle godine do kraja januara ove, pratio dnevne novine: Alo, Blic, Danas, Večernje novosti, Informer, Kurir, Novu, Politiku i Srpski telegraf.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 28. februar 2023. godine,

10:30 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

]]>
Tue, 28 Feb 2023 11:05:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4947/koliko-mediji-postuju-kodeks-novinara-srbije.html
„Javni i taksi prevoz za sve" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4941/javni-i-taksi-prevoz-za-sve.html Akademska inkluzivna asocijacija (ranije: Udruženje studenata sa hendikepom) održala je konferenciju za novinare ]]> PONEDELJAK, 27. februar 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: „Javni i taksi prevoz za sve"

Konferencija za medije Akademske inkluzivne asocijacije (ranije: Udruženje studenata sa hendikepom) pod nazivom „Javni i taksi prevoz za sve" održana je u ponedeljak 27. februara 2023. godine u Press centru UNS-a (Kneza Mihaila 6/III) u periodu od 12:00 do 13:45h.

Teme konferencije su nepristupačnost javnog prevoza i nepostojanje prilagođenog taksi prevoza za sve ljude koji koriste kolica i uticaj javnog i taksi prevoza na isključenost osoba sa hendikepom iz javnog života u Beogradu.

Na konferenciji su prezentovana ostvarena postignuća i izazovi u realizaciji projekta „TAKSI PREVOZ ZA SVE!“ koji je posvećen postojećim uslovima u javnom i taksi prevozu za osobe sa hendikepom u Beogradu i prezentovana moguća rešenja trenutnog stanja koje je diskriminatorsko prema osobama sa hendikepom. Takođe, ukazano je u kojoj meri je ugroženo dostojanstvo osoba sa hendikepom zbog ograničenih mogućnosti da koriste prevoz za potrebe obrazovanja, zapošljavanja i rada i svakodnevnih društvenih aktivnosti, odnosno u kojoj meri ova ograničenja utiču na samostalnost osoba sa hendikepom.

U okviru realizacije projekta „TAKSI PREVOZ ZA SVE!“ Poverniku za zaštitu ravnpravnostti je podneto 47 pritužbi protiv taksi udruženja zbog diskriminacije prema osobama sa hendikepom u pružanju usluga taksi prevoza.

Bilo je govora i o primenama politika na gradskom i republičkom nivou koje direktno ili posredno dovode osobe sa hendikepom u ulogu žrtava diskriminacije kao što su Odluka o auto-taksi prevozu Organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove javnog prevoza i Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Na konferenciji su govorili:

- Milan Janković, izvršni direktor Akademske inkluzivne asocijacije

- Slobodan Tomić, pomoćnik Zaštitnika građana

- Relja Pantić, šef Odseka za postupanje po pritužbama u javnom sektor u službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

- Ivana Ćirković, Tim liderka ACT Projekta

- Jovana Novaković, moderatorka

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

Iz Akademske inkluzivne asocijacije pozivaju i mole medije da isprate ovu konferenciju i na taj način doprinesu širenju svesti o pravima osoba sa hendikepom i socijalnoj inkluziji.

Kontakt za medije: Vesna Vukas, vesna.vukas@aia.org.rs , +381 69730753

 

VREME:

PONEDELJAK, 27. februar 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 27 Feb 2023 08:28:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4941/javni-i-taksi-prevoz-za-sve.html
Dvanaesta medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4927/dvanaesta-medijska-konferencija-dijaspore-i-srba-u-regionu.html Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vas održala je dvanaestu konferenciju dijaspore i Srba u regionu ]]> PETAK, 24. februar 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovalo je Dvanaestu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Tema Konferencije bila je uloga društvenih mreža i digitalnih platformi u predstavljanju srpskog kulturnog nasleđa.

Skup je pozdravio predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, nakon kojeg se učesnicima obratio Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom Ministarstva spoljnih poslova.

U prvom delu programa, predstavnici Ministarstva kulture i muzeja iz Beograda i Novog Sada govorili su o aktuelnim projektima i svojim načinima prezentacije našeg kulturnog nasleđa u digitalnom svetu.

U drugom delu programa, mediji, organizacije i udruženja iz regiona i dijaspore čuli su koje su opcije i strategije za širenje digitalne vidljivosti.

Učesnici konferencije iz regiona i dijaspore podelili su svoja iskustva o radu na društvenim mrežama i digitalnim platformama.


Konferenciju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Konferencija je do sada organizovana jedanaest puta, uz veliku zainteresovanost i domaćih i medija iz dijaspore i regiona.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

Prezentacija Nebojše Jankovića

 

Izveštaj sa konferencije:

Sa konferencije dijaspore i Srba u regionu: Digitalne tehnologije izuzetno važne za očuvanje kulturnog identiteta Srbije

Sprečavanje falsifikovanja činjenica i veći domet sadržaja o srpskoj kulturi na društvenim mrežama danas su na dvanaestoj Medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Pres centru UNS-a, izdvojeni kao neophodni za kvalitetnu promociju kulturnog nasleđa putem digitalnih tehnologija.

Autor: A. Ničić

„Širenjem uticaja društvenih mreža došli smo u poziciju da pojedinac može napraviti pometnju i u velikoj meri falsifikovati činjenice i predstaviti ih u digitalnom svetu“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.

Na Kosovu i Metohiji su Srbi, dodao je, posebno suočeni sa falsifikatima u oblasti kulturnog nasleđa.

„Ne možete zaustaviti desetine i stotine onih koji imaju svoju verziju istorije, vrednosti i vlasništva kulturnog nasleđa“, rekao je Rakočević.

Prema rečima predsednika UNS-a, „poplava“ falsifikata može se zaustaviti sistemskim radom.

Korišćenje tehnoloških mogućnosti koje sežu od virtuelnih turneja muzejima do zasebnih platformi za promociju kulturnih institucija je kao sredstva za učvršćivanje veze matice sa dijasporom izdvojio ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

Tehnološke mogućnosti su, rekao je Milićević, posebno bile vidljive kada je krenula pandemija kovida-19, a kasnije su digitalni alati u većoj meri počeli da se koriste i za očuvanje kulturnog identiteta.

„Digitalne platforme su novi alati koji doprinose očuvanju jezičkog, kulturnog i nacionalnog identiteta posebno kod dijaspore i ljudi koji žive u drugim kulturama“, dodao je Milićević.

Kod Srba iz dijaspore promocija kulturnog nasleđa putem digitalnih tehnologija može, kako je istakao, povećati zainteresovanost za povratak u Srbiju. Milićević je dodao da važnu ulogu u osnaživanju veze dijaspore sa maticom ima obrazovanje, te je govorio i o programu onlajn nastave na srpskom za učenike osnovnih škola u inostranstvu.

O važnosti medijskog sadržaja za promociju kulturnog nasleđa govorio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Arno Gujon preko video-poruke.

 „Dok sam živeo u Parizu i kada sam tek počeo da učim srpski jezik, nekoliko puta nedeljno sam putovao do udaljene stanice da kupim  ‘Vesti’  – novine na srpskom jeziku koje izlaze u dijaspori. Tada sam razmišljao ‘Kako je moguće da u Parizu nađem novine na srpskom?’ Tako sam vežbao svoj srpski i naučio ćirilicu“, rekao je.

Gujon je dodao da je danas lakše doći do tekstova na srpskom jeziku, prevashodno zbog socijalnih platformi koje medijski sadržaj čine dostupnim.

„Za nas u Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu društvene mreže su izuzetno korisne. Teško je doći do svakoga u svetu“, rekao je Gujon.

Kao primer važnosti društvenih mreža u promociji ideja i dolaska do što većeg broja ljudi naveo je kampanju podrške Srbima poreklom iz BIH koji su bili u riziku da izgube imovinu ukoliko se ne jave kancelarijama za pomoć koje je Uprava osnovala u saradnji sa Republikom Srpskom. Najbolje su se, kako je istakao, pokazale društvene mreže koje su doprinele tome da objave Uprave dođu do 2. 600.000 ljudi.

Da su društvene mreže dobro sredstvo za ostvarivanje ciljeva kulturne politike, saglasna je bila i pomoćnica ministarke kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić, koja je rekla da su socijalne platforme važne za ostvarivanje ciljeva kulturne politike.

Ministarstvo kulture redovno objavljuje sadržaje o institucijama lokalnih zajednica, kako bi bile vidljivije, rekla je. Kao primere je napomenula biblioteku u Doljevcu i muzej u Leskovcu, o kojima ljudi iz većih mesta nisu dovoljno informisani.

„Da bi se omogućila tačnost podataka bitno je da oni dolaze od relevantnih institucija“, rekla je.

Vanušić je kao način promocije kulturnih institucija istakla platformu Google Arts and Culture, za koju je rekla da iziskuje kvalitetan multimedijalni sadržaj i prateći tekst koji jasno sugeriše o čemu je reč.

Direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković rekla je da ovaj muzej za promociju koristi društvene mreže, ali i sopstvene platforme poput Holograda, koji sadržaj iz muzeja čini dostupnim preko telefona. Ipak, istakla je da virtuelno ne može zameniti realno iskustvo.

Da postoje dva „fronta“ na kojima se iz Muzeja bore za očuvanje kulturnog nasleđa –  virtuelni i realni, istakla je operativna direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Gordana Grabež. Od društvenih mreža, kako je rekla, ne očekuje da doprinesu porastu realne posećenosti muzeja već širenju kulturnog nasleđa u digitalnom svetu.

Upravnica Galerije Matice Srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da ne samo promocija kulture već i rad na društvenim mrežama uopšte zahteva kontinuitet i inovativnost. Stoga je predstavila nove programe ove galerije koji doprinose većoj dostupnosti digitalnog sadržaja.

Inovativne platforme su važne i za obrazovanje, jer privlače mlađu publiku koja proširuje znanje ovim neformalnim putem, rekla je zamenica upravnika Muzeja Srpske pravoslavne crkve Miljana Matić.

O koracima koji čine kampanju na društvenim mrežama, SEO optimizaciji i važnosti biltena govorio je ekspert za digitalni marketnig Nebojša Janković u predavanju novinarima iz dijaspore, koje je usledilo nakon konferencije. Dodatne savete za bolju promociju Fejsbuk stranica i Jutjub kanala dao je novinarima iz Švajcarske, Australije, Italije i Norveške, koji su se uključili putem Zuma.

Skup je moderirala novinarka RTS-a Maja Milić.

 

VREME:

PETAK, 24. februar 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

]]>
Fri, 24 Feb 2023 13:21:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4927/dvanaesta-medijska-konferencija-dijaspore-i-srba-u-regionu.html
“Bela knjiga o multiploj sklerozi” – prva takve vrste u Srbiji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4933/bela-knjiga-o-multiploj-sklerozi--prva-takve-vrste-u-srbiji.html Društvo Multipla Skleroze Srbije održalo je konferenciju za novinare ]]> PETAK, 24. februar 2023. godine u 10 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: “Bela knjiga o multiploj sklerozi” – prva takve vrste u Srbiji

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest, koja se dva puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Broj obolelih u Srbiji je u porastu i prema podacima trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa mulitplom sklerozom.

Za pacijente i lekare, ali i za zdravstvene institucije po prvi put je objavljena „Bela knjiga o multiploj sklerozi“, koja celokupno sagledava zdravstvenu, socijalnu i psihološku problematiku osoba koje danas žive sa multiploj sklerozom. Napredak u lečenju omogućio je promenu odnosa lekara i obolelih prema multiple sklerozi, ali pojavili su se novi izazovi i problemi.

Upravo Bela knjiga apostorfira te probleme i pokušava da pruži rešenja i strategiju za njihovo prevazilaženje. Takođe, ova publikacija opisuje i objašnjava situacije kako psihički, biološki i socijalni faktori utiču na kvalitet života osoba sa MS i ima za cilj poboljšanje statusa pacijenata, od strane različitih državnih institucija u Srbiji, kao i smernice za unapređenje u narednom periodu.

Prisutnima su se obratili:

- Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja

- Biljana Barošević, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku, pomoćnica ministra, sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom

- Vesna Vuković Kojović, zamenik direktora sektora za lekove i farmakoekonomiju, RFZO

- Prof. dr Jelena Drulović, neurolog UKC Srbije

- Prof. dr Tatjana Pekmezović, neuroepidemiolog UKC Srbije

- Miloš Rokić, Društvo MS Srbije

- Vesna Savić, Društvo MS Srbije

Decenijama unazad, hiljade osoba sa multiple sklerozom bilo je prinuđeno da svakog meseca putuje i prima terapije u svega četiri zdravstvene ustanove (UKC Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac), što je predstavljalo izuzetan napor za pacijente i opterećivalo kapacitete pomenutih zdravstvenih ustanova. Zahvaljujući angažovanju udruženja pacijenata, struke, Ministarstva zdravlja i RFZO, od januara 2023. godine, po prvi put u Srbiji, omogućeno je dobijanje redovnih mesečnih terapija u gotovo 30 regionalnih bolnica u Srbiji.

Za poslednje četiri godine, učetvorostručen je broj MS pacijenata koji se leče o trošku RFZO (1.000 u 2019. godini, 4.000 lečenih u 2023.godini), a edukacijom neurologa i jačanjem kapaciteta u regionalnim zdravstvenim centrima, pacijenti dobijaju mrežu od gotovo 30 zdravstvenih ustanova, u kojima se multipla skleroza leči na zadovoljavajućem nivou.

Kontakt za medije:

Anđelka Popadić

060/612 42 47

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 24. februar 2023. godine,

10 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 24 Feb 2023 08:21:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4933/bela-knjiga-o-multiploj-sklerozi--prva-takve-vrste-u-srbiji.html
Prezentacija projekta "Hercegovačka kuća" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4930/prezentacija-projekta-hercegovacka-kuca.html Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji održalo je konferenciju za novinare ]]> ČETVRTAK, 23. februar 2023. godine u 13.30 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Prezentacija projekta "Hercegovačka kuća"

 

U četvrtak, 23. februara, u 14 sati, u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/3, Beograd), predstavljen je projekat „Hercegovačka kuća“.

O projektu „Hercegovačka kuća“ govorili su Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja i Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.

Pre konferencije, u 13.30 sati potpisan je Protokola o saradnji između Grada Trebinja, Doma učenika Trebinje i Učeničkog centra Beograd.

Protokol su potpisali Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, Miro Gredo, direktor Doma učenika, Trebinje i Ljubiša Antonijević, direktor Učeničkog centra, Beograd. Nakon toga, potpisnici Protokola će dati izjave za medije.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizaciono i finansijski je pomoglo prezentaciju projekta „Hercegovačka kuća“.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 23. februar 2023. godine,

13.30 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 23 Feb 2023 08:38:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4930/prezentacija-projekta-hercegovacka-kuca.html
"Duhovni i kulturni aspekti nezavisnosti Srbije" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4923/duhovni-i-kulturni-aspekti-nezavisnosti-srbije.html Srpsko-rusko bratstvo održalo je okrugli sto ]]> SREDA, 22. februar 2023. godine u 13.30 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: "Duhovni i kulturni aspekti nezavisnosti Srbije"

 
 

Učesnici:

- Ivana Žigon, dramski umetnik, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva  

- akademik Svetislav Božić, kompozitor

- Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju

- Vladan Glišić, predsednik Narodne mreže

- Goran Radenković, profesor Bogoslovije Svetog Save

- prof. dr Mića Živojinović, predsednik Centra za geopolitička istraživanja „Srpski odgovor“

Moderator: prof. dr Srđan Perišić


Povelja srpsko-ruskog bratstva (srbratstvo.org) doneta je 2022. godine potpisima 126 istaknutih delatnika srpske javnosti, s ciljem da se u veoma važnom istorijskom razdoblju afirmišu najbitnije odrednice srpstva i ruskosti.

U svetu se dešavaju epohalne promene. U tom kontekstu, kako očuvati i izraziti nezavisnost Srbije, i posebno, kako izgrađivati kulturne i duhovne aspekte očuvanja nacionalnih interesa Srbije - pitanja su na koja će pokušati da odgovore učesnici okruglog stola Srpsko-ruskog bratstva.

Ovo je bio 4. okrugli sto i jedan u nizu na kojem se govori o raznim aspektima očuvanja nacionalnih interesa Srbije kao i o srpsko-ruskim vezama. Uključite se i aktivno doprinosite srpsko-ruskom bratstvu u sagledavanju nezavisnosti Srbije.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

SREDA, 22. februar 2023. godine,

13.30 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 22 Feb 2023 08:31:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4923/duhovni-i-kulturni-aspekti-nezavisnosti-srbije.html
Objavljivanje ovogodišnjeg laureata nagrade Dr Špiro Matijević i najava trodnevne manifestacije Dani Špire Matijevića http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4924/objavljivanje-ovogodisnjeg-laureata-nagrade-dr-spiro-matijevic-i-najava-trodnevne-manifestacije-dani-spire-matijevica.html Fondacija Dr Špiro Matijević održala je konferenciju za novinare ]]> SREDA, 22. februar 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Objavljivanje ovogodišnjeg laureata nagrade Dr Špiro Matijević i najava trodnevne manifestacije Dani Špire Matijevića

Stručni tročlani žiri objavio je ime ovogodišnjeg laureate nagrade Dr Špiro Matijević za najbolje književno delo objavljeno 2022. godine na srpskom jeziku. Pored toga, na konferenciji će biti predstavljena fondacija, njeni budući planovi, a najavljena je i manifestacija Dani Špire Matijevića koja će ove godine biti prvi put održana.

Govorili su:

- Ivan Negrišorac, predsednik žirija

- Selimir Radulović, član žirija

- Dejan Savić, član Programskog saveta

- Lana Jelić, direktor fondacije Dr Špiro Matijević

- Miroslav Stajić, član medijskog tima

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


VREME:

SREDA, 22. februar 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Wed, 22 Feb 2023 07:54:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4924/objavljivanje-ovogodisnjeg-laureata-nagrade-dr-spiro-matijevic-i-najava-trodnevne-manifestacije-dani-spire-matijevica.html
Zlatna i srebrna medalja za naše karatiste na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Larnaki-Kipar http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4917/zlatna-i-srebrna-medalja-za-nase-karatiste-na-evropskom-prvenstvu-za-kadete-juniore-i-mladje-seniore-u-larnaki-kipar.html Karate federacija Srbije održala je konferenciju za novinare ]]> ČETVRTAK, 9. februar 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Zlatna i srebrna medalja za naše karatiste na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Larnaki-Kipar

 

Na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore održanom od 1. do 5. februara u Larnaki - Kipar naši reprezentativci osvojili su dve medalje ( jednu zlatnu i jednu srebrnu) kao i nekoliko plasmana u borbi za medalju.

U čast osvajača medalja organizovana je konferencija za novinare 9. februara 2023. godine sa početkom u 12 časova (Press centar UNS-a).


Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


VREME:

ČETVRTAK, 9. februar 2023. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 9 Feb 2023 08:12:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4917/zlatna-i-srebrna-medalja-za-nase-karatiste-na-evropskom-prvenstvu-za-kadete-juniore-i-mladje-seniore-u-larnaki-kipar.html
Stav Republikanske stranke o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i svetu http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4910/stav-republikanske-stranke-o-aktuelnoj-politickoj-situaciji-u-srbiji-i-svetu.html Republikanska stranka održala je konferenciju za novinare ]]> PETAK, 3. februar 2023. godine u 13 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Stav Republikanske stranke o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i svetu

Učesnici:

- Nikola Sandulović, predsednik stranke

- Mihajlo Todić, potpredsednik stranke

- Radoslav Đorić, predsednik GO Kraljevo

- Dejan Živković, predsednik GO Leskovac

 


Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 3. februar 2023. godine

13 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.]]>
Fri, 3 Feb 2023 08:17:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4910/stav-republikanske-stranke-o-aktuelnoj-politickoj-situaciji-u-srbiji-i-svetu.html
„Srbi u vihoru novog sveta“ http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4907/srbi-u-vihoru-novog-sveta.html Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Beograd, uz podršku Predstavništva Republike Srpske održalo je panel diskusiju ]]> ČETVRTAK, 2. februar 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: „Srbi u vihoru novog sveta“

U četvrtak, 2. februara, u 12 sati u Press centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III) u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Beograd i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji održana je panel diskusija na temu „Srbi u vihoru novog sveta“.

U razgovoru su učestvovali: prof. dr Milimir Mučibabić, sociolog i član Senata Republike Srpske, prof. dr Slobodan Antonić, politikolog i sociolog, prof. dr Aleksandar Raković, istoričar i Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

 

U uslovima kada svet prolazi kroz temeljnu promenu geopolitičih odnosa i Amerika po svaku cenu želi da zadrži monopol, a Rusija otvoreno pokazuje svetu da je vreme monopolarnosti zauvek prošlo, učesnici panel diskusije pokušali su da odgovore na nekoliko ključnih pitanja.

Kuda dalje i kako će se uspostaviti svet budućnosti? Koje su posledice svega ovoga na srpsku naciju? Da li će eventualni izlazak Rusa na Dunav oslabiti pritisak na našu naciju? Može li 21. vek biti vek naših integracija i spajanja, premoštavanje svih nametnutih podela?

Predstavništvo podržava SPKD „Prosvjeta“ Beograd u ostvarivanju programskih zadataka od osnivanja beogradskog ogranka ovog društva 2015. godine.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 2. februar 2023. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 2 Feb 2023 15:13:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/4907/srbi-u-vihoru-novog-sveta.html