Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar dobitnice nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

01. 11. 2017. Press centar UNS-a, 1.11.2017. godine

Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar dobitnice nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

Udruženje novinara je organizovalo svečanu dodelu nagrada

 

Press centar UNS-a/ SREDA, 1. novembar 2017. godine u 13 sati

Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar dobitnice nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

Novinarke Radio-televizije Srbije i lista „Politika“ Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar ovogodišnje su dobitnice nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije (UNS).

Nagrada je uručena u sredu, 1. novembra, u 13 sati, u Pres centru UNS-a. Sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje od ove godine obezbeđuje preduzeće Transportšped.

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Novinarka RTS-a Ana Stamenković od 2008. godine redovno izveštava o transplantaciji organa. Od 2010. godine tu kampanju podržava i redovno prati i novinarka  lista “Politika” Danijela Davidov Kesar.

Osim izveštavanja, Stamenković i Davidov-Kesar organizovale su događaje posvećene ovoj temi i akcije potpisivanja donorskih kartica.

 „Svojim prilozima Ana i Danijela pomažu da se ruše tabui, prevaziđu strahovi i otklone predrasude koje prate temu transplantacije kojoj su one unazad godinama posvećene i lično i profesionalno“, piše u predlogu Udruženja transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život”.

U konkurenciji za nagradu ove godine bilo je 14 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Veljko Pajović (predsednik), Miljan Baćović (darodavac nagrade), Jovica Pavlović, Velimir Perović i Anica Telesković.

Članovi žirija pozivaju koleginice i kolege i njihove redakcije da dužnu pažnju posvete pokretanju akcija čiji je cilj pomoć ugroženima, jačanje humanosti i solidarnosti u društvu.

„Đoko Vještica je sinonim socijalno-odgovornog odnosa novinara i medija prema 'malom' čoveku čija su prava ugrožena ili koji je u stanju socijalne potrebe za koje insitucije, pa i društvo, često nemaju razumevanja“, ističe ovogodišnji žiri za nagradu „Đoko Vještica“.

Žiri je dodao da negativne posledice ekonomskih i socijalnih promena i nemar birokratije traže da novinari i mediji svakodnevno štite i pomažu ugrožene.  

Nagrada „Đoko Vještica“  je ustanovljena 2011. godine na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana „Kumbara“Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao proteklih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Dragoljub Janojlić, „Nezavisne novine Palanačke“ (2011), Silvija Slamnig, „Kurir“ i Sadik Hamidović, Radio „Veselje“ (2012), Tamara Grujić, TV „Prva“ i Branko Stanković, RTS (2013), Miroljub Dugalić, „Politika“ (2014), Stevo Lapčević „Sremske novine“ (2015) i Velimir Perović „Blic“ (2016). 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs