Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  „Moje telo moja prava”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

19. 06. 2019. Press centar UNS-a, SREDA, 19. jun 2019. godine u 12 časova

„Moje telo moja prava”

Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje – SRH Srbija održala je konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ SREDA, 19. jun 2019. godine u 12 časova


TEMA: „Moje telo moja prava”

Prezentovanje projekta „Osnaživanje i znanje kao pokretač celoživotnog reproduktivnog zdravlja mladih Romkinja“

 

 

Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje – SRH Srbija, zajedno sa državnim institucijama, zdravstvenim, socijalnim  i lokalnim samoupravama započinje projekat „Moje telo moja prava” –  koji se tiče reproduktivnog zdravlja mladih Romkinja, sa ciljem da se edukuju, osnaže i nauče da pravilno planiraju porodicu. Projekat je deo globalnog projekta „MSD za majke“, koji finansira kompanija „Merck Sharp & Dohme“ (MSD), traje tri godine i  sprovodi se u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

 

Prisutnima su se obratili:

- Aleksandra Sremčev, menadžerka projekta, SRH Srbija

- Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku

- Dr Snežana Pantić Aksentijević, Ministarstvo zdravlja

- Nebojša Škuljec, Merck Sharp & Dohme, direktor

- Biljana Jovanović, vršnjačka edukatorka - Beograd

 

Projekat je podržan od strane Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo - IPPF, a pored edukacije, baviće se pravima Romske populacije, povećanjem dostupnosti i kvalitetom zdravstvenih usluga u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i prevencjiom neželjenih, naročito maloletničkih trudnoća. Realizacija projekta u Srbiji, koji se sprovodi u Beogradu, Obrenovcu, Zaječaru i Pirotu obuhvata saradnju sa partnerskim organizacijama, zdravstvenim ustanovama i lokalnim samoupravama.

Pored podizanja nivoa informisanosti, pristupa zdravstvenoj zaštiti, edukativnim materijalima, kontraceptivnim sredstvima, projekat podrazumeva i kontinuiranu aktivnost 20 obučenih “vršnjačkih edukatora”, koji će biti podrška mladima u romskim zajednicama i pružati im svu neophodnu pomoć i informacije od značaja za seksualno, reproduktivno zdravlje i pravima koja im pripadaju.

Takođe, kreiraćemo i besplatnu aplikaciju za mobilne telefone na srpskom i romskom jeziku, koja će na savremen način pružiti informacije o seksualnom, reproduktivnom zdravlju i pravima, kontracepciji, planiranju porodice, prevashodno namenjenu mladima od 16 do 25 godina.

Kontakt za medije:

Anđelka Popadić

060/6124-247

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 

 


Od septembra 2018. Godine Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje realizuje trogodišnji projekat “Moje telo moja prava” - Osnaživanje i znanje kao pokretač celoživotnog reproduktivnog zdravlja mladih Romkinja, koji je podržan od strane Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo (IPPF), a finasiran je sredstvima globalnog granta „MSD za majke“ faramceutske kompanije MSD. Projekat se bavi pravima Romske populacije, povećanjem dostupnosti kvalitetom zdravstvenih usluga u

oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja kao i planiranjem porodice. Realizacija projekta sprovodi se u Beogradu, Obrenovcu, Zaječaru i Pirotu u saradnji sa partnerskim organizacijama, zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite i lokalnim samoupravama. Pristup reproduktivnom zdravlju zasniva se na preporukama Svetske zdravstvene organizacije i to je kamen temeljac poboljšanja zdravlja majki i mladih žena u Romskim zajednicama.


 

 

 

 

 

VREME:

SREDA, 19. jun 2019. godine

12 časova

 

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova br. 6/III;

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs