Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje sa konferencije za novinare "Život van institucije"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 11. 2017.

Saopštenje sa konferencije za novinare "Život van institucije"

Kao što to i nauka pokazuje - život u porodičnom okruženju najstimulativniji je za razvoj, osamostaljivanje i funkcionisanje u društvu. Osećaj porodične sigurnosti i podrška su važna i dobra osnova u borbi sa razvojnim poteškoćama

 

 

 

Bratislava Stojković, Goran Rojević i Igor Bošnjaković

Život van institucije projekat je koji realizuje udruženje Imam pravo u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Dečje srce i Komorom za socijalnu zaštitu. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU,  a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Na konferenciji za novinare koja je održana  u Press centru UNS-a, Bratislava Stojković - predsednica udruženja Imam pravo, Goran Rojević - direktor H.O. Dečje srce i Igor Bošnjaković - direkotor Komore socijalne zaštite, predstavili su ciljeve i faze razvoja projekta Život van institucije.

Predstavnici porojekta istakli su da će se projektne aktivnosti relizovati kroz više faza. Prvi korak je mapiranje, odnosno propoznavanje i izdvajanje 80 osoba koje su smeštene u institucijama rezidencijalnog tipa, kao i 45 osoba koje su u potencijalnom riziku od smeštanja u institucije zbog oslabljenih bioloških ili hraniteljskih porodica ili su pak već izmeštene i nalaze se u porodičnolikom okruženju. Samom Procesu deinstitucionalizacije prethodiće  detaljna analiza dobijenih podataka, edukacija zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite,  priprema porodica za smeštaj, istraživanje potreba izmeštenih osoba, podizanje svesti šire javnosti i pozivanje na zajedničko delovanje.

Kao što to i nauka pokazuje -  život u porodičnom okruženju najstimulativniji je za razvoj, osamostaljivanje i funkcionisanje u društvu. Osećaj porodične sigurnosti i podrška su važna i dobra osnova u borbi sa razvojnim poteškoćama.

Strategije razvoja sistema socijalne zaštite i planovi reforma predstavljaju dug proces za čiju je uspešnu realizaciju neophodno delovanje svih nas, delovanje društva u celini.  Realizacijom projekta povećaće se broj matičnih i hraniteljskih porodica u kojima će živeti osobe sa posebnim potrebama i stvariće se uslovi za razvoj novih usluga socijalne zaštite u zajednici. Pitanje transformacije društva je pitanje svih nas, i zato je neophodno da zajedno delujemo i stvaramo društvo po meri svakog čovek, ističu predstavnici projekta.

Planirane aktivnosti realizovaće se do 5. decembra  2018. godine kada je planiran kraj projekta.

Na konferenciji su govorili: Bratislava Stojković – predsednica udruženja Imam pravo, Goran Rojević  -  direktor H.O. Dečje srce i Igor Bošnjaković – direktor Komore socijalne zaštite. Prisustvovali su i predstvanici nadležnih institucija

Zahvaljujemo svima koji su odvojili vreme za projekat koji je značajan pre svega za osobe sa posebnim potrebama ali i za društvo u celini.

Osoba sa kontakt: Kristina Živković, tеl.  +381 64 813 56 37, mail: k.zivkovic@decjesrce.rs,  www.decjesrce.rs

Snimak konferencije možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=HDmfPG3m86o


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs