Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Slovenački se uči po celom svetu: Slovenački jezik najviše se uči u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

10. 02. 2020.

Slovenački se uči po celom svetu: Slovenački jezik najviše se uči u Srbiji

Slovenački internet časopis ”Delo” objavio je 6. februara 2020. godine najnoviju statistiku o učenju slovenačkog jezika u 25 država u svetu, na 61 univerzitetu na svim kontinentima, osim u Australiji.

 

Slovenački internet časopis ”Delo” objavio je 6. februara 2020. godine najnoviju statistiku o učenju slovenačkog jezika u 25 država u svetu, na 61 univerzitetu na svim kontinentima, osim u Australiji: https://www.delo.si/novice/svet/slovenscine-se-ucijo-po-vsem-svetu-276227.html

Slovenačko ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport odvaja godišnja sredstva za finansiranje 36 učitelja koji u 90 gradova Evrope podučavaju slovenački jezik.

Približno 600 hiljada Slovenaca ili njihovih potomaka živi van granica Slovenije. Od toga, 2000 ih uči svoj maternji jezik, a samo u Srbiji, slovenački uči jedna četvrtina, tj. 500 učenika – dece i odraslih.

Novinarska ekipa iz Slovenije obišla je jednu osnovnu školu u Pančevu gde se časovi slovenačkog jezika realizuju besplatno, jednom nedeljno za decu i jednom za odrasle. Od ove godine se slovenački jezik uči i u dve osnovne škole u Novom Sadu kao izborni predmet, što u celosti finansira Republika Srbija po svom zakonu o manjinama. Prema rečima prof. dr Maje Đukanović sa Lektorata za slovenački jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, slovenački u velikom broju uče i Srbi, posebno zbog obožavanja i poštovanja Slovenije.

Slovenci imaju u Srbiji – kao i preostale 33 nacionalne zajednice – status manjine.

Kada uporedimo sa situacijom Srba u Sloveniji, u kojoj je poznato da Srbi nemaju status nacionalne manjine, srpski jezik će tek od sledeće školske godine, tj. od septembra 2020. godine biti uveden u osnovne škole kao dopunski predmet. Akcija za prikupljanje prijava dece, koja je pokrenuta novembra 2019. godine, urodiće plodom, budući da je za nepuna dva meseca prijavljeno 1200 učenika u mnogim osnovnim školama u Sloveniji.

Prijava dece za dopunsku nastavu srspkog jezika u slovenačkim osnovnim školama traje do 1. marta. Sve informacije dostupne su na portalu – pogledajte ovde: https://sss-zss.si/2020/02/05/produzava-se-rok-za-prijave-na-dopunsku-nastavu-srpskog-jezika-do-1-marta-2020/

 

Izvor: Delo, https://sss-zss.si


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs