Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Petnaest ključnih razloga koji onemogućavaju normalan život osoba sa invaliditetom u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 09. 2020.

Petnaest ključnih razloga koji onemogućavaju normalan život osoba sa invaliditetom u Srbiji

Prema podacima iz 2019. godine, u Srbiji između 8 i 10 odsto populacije ima neku vrstu invaliditeta. Kako ističu iz Udruženja osoba sa invaliditetom „Feniks“, mnogo je nerešenih problema koji onemogućavaju normalan život i svakodnevno funkcionisanje.


 

Branko Jokić, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom „Feniks“ navodi i svoj primer kada je zatražio dodeljivanje pratioca koji bi mu pomogao u putu i tokom rehabilitacionog boravka u banji.

„Juče sam dobio odgovor od Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje Republike Srbije da ja kao osoba sa invaliditetom, distrofičar 100% invalidnosti, nemam pravo na pratioca i pomoć u putu i tokom boravka u banji. Rekli su mi da me mogu me uputiti na rehabilitacioni smeštaj samo u Mladenovačku Selters banju i to samo u stacionarni bolnički deo, u sobu gde su smeštene još dve osobe na spratu koji ima samo jedan toalet za osobe sa invaliditetom“.

On navodi da, od 2015. godine kada je dopunjen i izmenjen Pravilnik o medicinskim i tehničkim pomagalima, prava osoba sa invaliditetom su se pogoršala i ističe petnaest ključnih razloga zbog kojih su osobe sa invaliditetom lišene svojih osnovnih prava:

1 – Male invalidske penzije i tuđa nega i pomoć
2 – Nemogućnost dobijanja besplatnog personalnog asistenta od organa lokalne samouprave

3 – Da bi osoba sa invaliditetom dobila besplatno pomagalo ili banjsku rehabilitaciju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, mora proći komplikovanu birokratsku proceduru, a da bi dobila rehabilitacioni tretman u banji, mora pre toga da leži u bolnici. Ukoliko dobije pravo na rehabilitaciju u banji, biće smeštena u stacionar, koji je gori od bolnice

4 – Ako ste osoba sa invaliditetom koja koristi invalidska kolica, za kretanje ne možete autobuski, tramvajski, trolejbuski, železnički ili metro prevoz. U ovim sredstvima prevoza uglavnom ne postoje adekvatne hidraulične ili mehaničke platforme koje omogućavaju normalan ulaz. Ukoliko i postoje, pomoć vozača je neophodna za ulazak u vozilo.

5 -  Skupo lečenje, lekovi i vitamini
6 – Skupa invalidska pomagala

7 – Preskupi automobili sa ručnim komandama, dizalicama ili platformama specijalizovani za vozače osobe sa invaliditetom.

8 – Preskupa specijalizovana kombi vozila za prevoz osoba sa invaliditetom

9 – Arhitektonske barijere na svakom koraku

10 – Nehuman odnos pojedinih lekara i medicinskih ustanova prema osobama sa invaliditetom

11 – Veliki komunalni troškovi – treba sve osobe sa invaliditetom u potpunosti osloboditi plaćanja poreza, telefona, interneta i svih komunalnih dažbina

12 – Nemogućnost podizanja povoljnih kredita za kupovinu stana, kuće ili adaptiranje istih

13 – Mali broj radnih mesta za osobe sa invaliditetom

14 – Mali broj javnih toaleta za osobe sa invaliditetom (neadekvatno i neredovno održavanje postojećih)

15 – Diskriminacija u svakom segmentu javnog i političkog života – diskriminacija pri održavanju političkih izbora – mali broj osoba sa invaliditetom zastupljen u parlamentu

 

Udruženje osoba sa invaliditetom „Feniks“ je dobrovoljno nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti promovisanja i pomoći osobama sa invaliditetom svih kategorija. Od 2011. član je Svetske Unije osoba sa invaliditetom.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs