Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Četvrti Međunarodni ArtLink festival mladih talenata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

25. 09. 2017.

Četvrti Međunarodni ArtLink festival mladih talenata

Dve velike svetske zvezde klasične muzike, Stefan Milenković i Ištvan Vardai obeležiće svojim koncertima četvrti Međunarodni ArtLink festival mladih talenata, koji će pod sloganom „Na putu ka zvezdama“ biti održan od 25. septembra do 8. oktobra 2017. godine

  


Stefan Milenković otvoriće ArtLink festival mladih talenata 25. septembra koncertom na Kolarcu, dok će festival  zatvoriti Ištvan Vardai, trenutno najtraženiji violončelista na svetskoj muzičkoj sceni, koncertom 8. oktobra 2017. godine, takođe u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Oba velika umetnika nastupiće sa orkestrom ArtLink mladi virtuozi.

Svima je poznata priča o Stefanu Milenkoviću kao „čudu od deteta“, s karijerom započetom u petoj godini. Za posvećenost humanitarnim akcijama dodeljena su mu brojna priznanja, pored ostalih 2003. i odličje „najhumanija ličnost“, takođe u domovini. S istim ciljem učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneskoa u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom. Kao pasionirani kamerni muzičar, redovno sarađuje s uglednim interpretatorima u različitim instrumentalnim formacijama. Uspesi Stefana Milenkovića obuhvataju i osvajanje visokih nagrada i ulaske u finala najpoznatijih violinskih konkursa (u sedmoj godini je već bio laureat Međunarodnog violinskog takmičenja „Jaroslav Kocijan“): „Kraljica Elizabeta“ u Belgiji, „Tibor Varga“ u Švajcarskoj, „Rodolfo Lipicer“ i „Nikolo Paganini“ u Italiji, „Ludvig Špor“ u Nemačkoj i „Jehudi Menjuhin“ u Engleskoj. Pedagoškim radom Stefan Milenković se bavi na Univerzitetu Ilinois, nakon što je nekoliko godina predavao na „Džulijardu“ u Njujorku. Možda najbolje od svih prikaza interpretativnih osobenosti našeg i danas najpopularnijeg violiniste govore reči kritičara Hanover presa da on ima sve: „lepotu zvuka Davida Ojstraha, čistotu i logiku fraze Henrika Šeringa, virtuozitet Jaše Hajfeca, ljubav prema muzici Jehudija Menjuhina i temperament i radost Jicaka Perlmana“.

Stefan Milenković

Ištvan Vardai, tridesetdvogodišnji mađarski violončelista, debitantski koncert održao je 1997. godine u Hagu, a potom je sa velikim uspehom nastupao u Njujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Minhenu, Ženevi, Dablinu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Firenci, Tokiju, Kobeu i Pekingu. Na početku karijere nastupao je sa svetski poznatim muzičarima i orkestrima: Mikhailom Pletnovim, Adamom Fišerom, Žoltanom Kočišem, Hauardom Grifitsom, Gilbertom Vargom, Sankt-Peterburškom simfonijom, Pozorišnim orkestrom Marinski, Ženevskim kamernim orkestrom, Ruskim nacionalni orkestrom, „Franc List“ kamernim orkestrom, Irskim kamernim orkestrom, Orkestrom švajcarske Romandije, Simfonijskim orkestrom Radio Bavarske.  Školovao se u Klasi za posebne talente na „Franc List“ akademiji u Budimpešti kod profesora Lasla Mezoa, na Muzičkoj akademiji u Beču kod profesora Rijnharta Lacka, na Kronberg akademiji sa profesorom Francom Helmersonom, gde je i predavač od 2013. godine. Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada: 2008. godine osvojio je 63. Međunarodno takmičenje u Ženevi i dodatne specijalne nagrade: nagradu publike, „Pierre Fournier“, „Coup de Coeur Breguet“. Osvojio je treću nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju „Čajkovski“, u Moskvi, 2007. godine. Tokom 2006. godine nagrađen je Specijalnom nagradom „Cello“ na takmičenju „Emanuel Feuermann“ na Kronberg akademiji, a dobio je i prvu nagradu na 13. Međunarodnom „Brams“ takmičenju u Austriji. Bio je pobednik „David Popper“ međunarodnog muzičkog takmičenja tri puta, (2000, 2003, 2004. godine). Pobedio je na prestižnom ARD takmičenju u Minhenu, 2014. godine. Godine 2009. dobio je nagradu „Juior Prima“ kao najbolji mladi umetnik godine, a 2012. prestižnu „Monblan nagradu“ kao mladi muzičar koji najviše obećava na svetu. Pozivan je da učestvuje na mnogim značajnim festivalima: Santander, Gergiev u Sankt Peterburgu, Pablo Casals (Španija), Festivalu Radio Francuske (Monpelje), Bellerive (Švajcarska), Šlezvig-Holštajn muzičkom festivalu, Verbije, Festivalu kamerne muzike zapadnog Korka, Švecingen festivalu i Budimpeštanskom prolećnom festivalu. Ištvan Vardai, sada je u mogućnosti da bira festivale na kojima će nastupati, a ArtLink festival mladih talenata ima čast i privilegiju što ovaj značajan umetnik več dva puta želi da nastupa sa mladim virtuozima koje ArtLink afirmiše.

ArtLink festival mladih talenata, kao i prethodnih godina, predstaviće beogradskoj publici evropske zvezde klasične muzike i domaće muzičke zvezde u usponu, takođe i mlade talente čiji razvoj ArtLink godinama prati.

Ulaznice za koncerte na Kolarcu već su u prodaji na Blagajni Kolarčeve zadužbine, a organizatori ArtLink festivala mladih talenata omogućili su specijalni popust od 30% za kupovinu paketa ulaznica za koncerte Stefana Milenkovića i Ištvana Vardaia do 8. jula 2017.

Ištvan Vardai


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs