Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Predstavljanje studije o uzrocima deformacija na objektima i u terenu u naselju Drmno kod Kostolca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

14. 12. 2016. Press centar UNS-a, 14. decembar u 10 sati

Predstavljanje studije o uzrocima deformacija na objektima i u terenu u naselju Drmno kod Kostolca

CEKOR - Centar za ekologiju i održivi razvoj predstavio je studiju

Press centar UNS-a/ SREDA, 14. decembar 2016. godine u 10 sati

Tema: Predstavljanje studije o uzrocima deformacija na objektima i u terenu u naselju Drmno kod Kostolca

CEKOR - Centar za ekologiju i održivi razvoj zajedno sa udruženjem Zdravo Drmno pozvao je nadležne organe da pristupe raseljavanju sela Drmno koje je sa tri strane okruženo ugljenokopima i čiji su meštani izloženi intenzivnim rudarskim radovima, štetnim uticajima termoelektrane, devastaciji nekretnina i zdravlja žitelja ovog sela

Govorili su: prof.dr Dragutin Jevremović, dipl. ing. geologije i autor studije, Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku i monitoring međunarodnih finansijskih institucija CEKOR i Slađan Perić, predsednik udruženja Zdravo Drmno

Izvod iz studije:

"Naselje Drmno kod Kostolca je jedno od potencijalno najugroženijih naselja zbog blizine eksploatacije uglja na tom području. Kako bi se procenio uticaj rudarenja na deformacije stambenih objekata u ovom naselju, izvršen je obilazak objekata i terena u naselju Drmno kod Kostolca dana 26.06.2016.g., od strane stručnog tima za utvrđivanje uticaja rudarenja na deformacije objekata. Naručilac studije je udruženje CEKOR. Studija predstavlja nezavisno stručno mišljenje njenih autora, zasnovano na obilasku terena i navedenoj metodologiji.
Stavovi izneti u ovoj studiji su lično mišljenje i stručna procena autora nezavisno od stavova i ciljeva koje zastupa CEKOR."

"Zaključak: Imajući u vidu veličinu registrovanih oštećenja na objektima, geološku građu terena, inženjerskogeološka i hidrogeološka svojstva terena, stenskih masa i temeljnog tla, dubinu i način fundiranja objekata, kao i dubinu površinskog kopa (cca 150m) i udaljenost objekata u naselju Drmno od površinskog kopa (170-880m), a na osnovu navedenih primera iz literature i dosadašnje inženjerske prakse u sličnim geološkim i inženjerskogeološkim uslovima, može se tvrditi da su registrovane deformacije objekata rezultat površinske eksploatacije uglja. Naime, tehnologija eksploatacije uglja podrazumeva obaranje nivoa podzemnih voda, što dovodi do mehaničke sufozije, odnosno do ispiranja sitnih čestica, a što može imati za posledicu sleganje terena i, posledično, deformacije objekata. Na obaranje nivoa podzemnih voda na istražnom području ukazuju i rezultati pregleda terena i objekata. Naime, bunar u dvorištu domaćinstva Periše Stojadinovića izgrađen pre oko 50 godina (po rečima vlasnika), koji je, po rečima vlasnika, u početku bio sa nivoom podzemne vode skoro do površine terena, sada je presušio.

Treba naglasiti da na pojavu i veličinu deformacija objekata utiče i kvalitet gradnje (vrsta materijala i način fundiranja), starost objekata, kao i lokalni inženjerskogeološki uslovi (fizičko-mehanička svojstva temeljnog tla)."

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs