Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  „Slučaj profesora Kovića: Ima li diskriminacije i progona na Filozofskom fakultetu?“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

30. 11. 2021. UTORAK, 30. novembar 2021. godine u 12 časova (Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

„Slučaj profesora Kovića: Ima li diskriminacije i progona na Filozofskom fakultetu?“

Studenti Univerziteta u Beogradu održali su okrugli sto „Slučaj profesora Kovića: Ima li diskriminacije i progona na Filozofskom fakultetu?“ 30. novembra u 12 časova u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/III).

Foto: Pixabay

Pažnju akademske i šire javnosti je prošlog meseca okupirala vest da je na Filozofskom fakultetu u Beogradu u toku progon prof. dr Miloša Kovića, koji za cilj ima njegovo proterivanje sa radnog mesta profesora opšte istorije novog veka na Odeljenju za istoriju. Naglašavano je to da nekoliko njegovih kolega sa Odeljenja, koji su protiv njega prethodno podneli osam krivičnih i parničnih tužbi, pokušavaju ne samo da spreče njegov izbor u zvanje redovnog profesora, za šta ima sve naučne i pedagoške uslove, nego i da ga isteraju s Fakulteta. Time su se, na osnovu člana 40 Zakona o opštem upravnom postupku i člana 30 Kodeksa profesionalne etike na Univerzitetu u Beogradu, našli u sukobu interesa.

Studenti su istovremeno upozoravali i na primer diskriminacije prema Milošu Koviću pošto član 34. Kodeksa profesionalne etike na Univerzitetu u Beogradu utvrđuje da svi članovi akademske zajednice imaju pravo na jednake uslove za napredovanje. Nakon protesta organizovanog 1. novembra, gde je od dekana Filozofskog fakulteta, prof. Danijela Sinanija zahtevano da zaštiti radna prava prof. Kovića, studenti pozivaju akademsku zajednicu u Srbiji da odgovori na pitanje ima li diskriminacije i progona na Filozofskom fakultetu.

Uvodničari: 

Smilja Marjanović Dušanić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu

Vladimir Vuletić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu

Slobodan Antonić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu

Nebojša Šuletić, Balkanološki institut SANU

Diskusiju vodi: Đorđe Nikolić, student

  

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs