Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Svako može da pukne – Koliko nam je važno mentalno zdravlje?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

16. 05. 2022. PONEDELJAK, 16. maj 2022. godine u 16 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Svako može da pukne – Koliko nam je važno mentalno zdravlje?

Mreža za mentalno zdravlje NaUm Vas održala je događaj "Svako može da pukne"

PONEDELJAK, 16. maj 2022. godine u 16 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Događaj u organizaciji Mreže za mentalno zdravlje NaUm pod nazivom "Svako može da pukne", koji će biti održan 16. maja od 16 do 19 sati u Press centru UNS-a (Knez Mihalilova 6/III), ima za cilj da javnosti približi neke od najznačajnijih tema iz oblasti mentalnog zdravlja.  Ovo je ujedno i završni događaj istoimenog projekta podržanog od ACT projekta i Vlade Švajcarske.

 

Paneli, diskusije, rezultati istraživanja, predstavljanje udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, kviz i radionice neke su od aktivnosti koje su održane u ponedeljak, 16. maja u Press centru UNS-a. Prezentovana su četiri panela posvećena aktuelnim inicijativama iz oblasti mentalnog zdravlja.

Mreža za mentalno zdravlje NaUm predstavila je aktuelni projekat Svako može da pukne i rezultate anonimnog upitnika o mentalnom zdravlju.

"Upitnikom smo želeli da steknemo uvid o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa problemima mentalnog zdravlja, a rezultati ovog istraživanja koristiće se u svrhu kreiranja preporuka prema donosiocima odluka radi unapređenja politika u oblasti mentalnog zdravlja", rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta Svako može da pukne.

Caritas Srbije, Caritas Valjevo i dr Jovanka Petrović, direktorka SBPB Kovin govorila je o ulozi civilnog sektora u reformi sistema zaštite mentalnog zdravlja, značaju otvaranja centara za mentalno zdravlje u zajednici, destigmatizaciji i rušenju tabu tema vezanih za mentalno zdravlje i drugim pitanjima koja se odnose na koncept mentalnog zdravlja u zajednici.

Organizacija PIN – Psychosocial Innovation Network, predstavila je rezultate istraživanja Dostupnost usluga zaštite mentalnog zdravlja i perspektiva korisnika psihijatrijskih usluga, kao i primere dobre prakse mentalnog zdravlja u zajednici.

Udruženje Prostor predstavilo je rad udruženja, program Kreativnog prostora za mentalno zdravlje i aktuelne projekte, kao i kampanju pod nazivom "Komšija, kako ste?" koju trenutno sprovode.

Mediji i mentalno zdravlje - posledice tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol naziv je poslednjeg panela koji je u ime Inicijative “Za Tebe #VAŽNOJE” vodila Anne Marie Ćurčić, aktivistikinja i novinarka. U okviru panela predstavila je i aktuelnu kampanju #staviseumojecipele koju sprovode Inicijativa “Za Tebe #VAŽNOJE” i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub.

Pored nabrojanih panela, za sve posetioce organizovana je i besplatna radionica crtanja fraktala, radionica izrade nakita kao i prodajna izložba umetničkih radova korisnika različitih udruženja (slike, figure, nakit i drugo). Sav prilog od prodatih radova koristi se za ponovnu kupovinu materijala i dalje funkcionisanje kreativnih radionica u udruženjima.

O  mreži „NaUm“ 

Mreža „NaUm“, jedina mreža za mentalno zdravlje u Srbiji osnovana je 2015. godine u Beogradu u okviru projekta ”PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za mentalNo zdravljE”, koji finansira Evropska unija, a nosilac projekta je Caritas Srbije. Mreža je formirana u cilju efikasnijeg rada na razbijanju stigme i umanjenju diskriminacije a čine je 12 udruženja iz cele Srbije koja zajedničkim snagama rade na edukaciji i informisanju javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja. Mreža ”NaUm” je 2017. godine unapređena u Mrežu branilaca ljudskih prava.

Više informacija o radu mreže, ciljevima i vrednostima možete pronaći ovde.

Izjava o odricanju odgovornosti  

Ovaj projekat je dobio podršku projekta  Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

 

Kontakt za medije:

Mreža Naum, Beograd /Odnosi s javnošću

Ana Mate, PR & marketing menadžer

Mail: anamate88@yahoo.com

Tel: +381644587486

 

 

VREME:

PONEDELJAK, 16. maj 2022. godine

16 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs