Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Neiskorišćene prednosti tečnog naftnog gasa – alternativnog i ekološki prihvatljivog goriva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

01. 12. 2022. ČETVRTAK, 1. decembar 2022. godine u 11 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Neiskorišćene prednosti tečnog naftnog gasa – alternativnog i ekološki prihvatljivog goriva

Evropski centar izvrsnosti potrošača održao je vanrednu konferenciju za medije

ČETVRTAK, 1. decembar 2022. godine u 11 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Sve je složenija i izazovnija energetska situacija u zemlji i svetu. Posebno u korišćenju fosilnih goriva među kojima je i tečni naftni gas (TNG, LPG) kao alternativno ekološki prihvatljivo gorivo. Ono je potrošačima u Srbiji, trenutno zbog brojnih (para)fiskalnih davanja, sve neprihvatljivije, što samim tim i smanjuje prihode u državnu blagajnu i smanjuje mogućnosti za manja zagađenja vazduha, ali i zbog visoke cene kontinuirano smanjuje potrošnju.

Shodno tome, suprotno Smernicama 94/14 o alternativnim gorivima EU taj je energent doveden u diskriminišući položaj u odnosu na druga alternativna goriva.

Trenutno je, za razliku od drugih fosilnih goriva, nezaštićen državnim administrativnim zaštitnim merama. Sa izuzetno visokim finansijskim davanjima TNG kog Srbija svake godine proizvodi sve više i više (pretprošle je godine to bilo 105.000, a prošle godine 119.000 tona) među potrošačima se oseća poput „nepoželjnog deteta“ iako je pravi domaći (jedini nezaštićeni) energetski proizvod.

I dok druge zemlje na evropskom kontinentu i šire smanjuju porezna i akcizna opterećenja, podstičući pre svega svoju domaću proizvodnju, a u slučaju da nemaju dovoljne svoje količine čak i uvoz, u Srbiji se i dalje drže sva (para)fiskalna davanja na TNG kao obavezna. Zato se potrošnja TNG-a iz godine u godinu drastično smanjuje.

U sektoru autogasa, koji čini čak 84 % ukupne potrošnje TNG-a u Srbiji, pad je u odnosu na pre deset godina više od 50 %, a i dalje pada po stopi od 4,4 % što će ugroziti i sektor saobraćaja, ali i na hiljade radnih mesta i porodica koje zavise od te delatnosti.

O tim i drugim podacima te mogućim hitnim rešenjima na konferenciji za medije govorili su u ime organizatora Josip Kelemen, predsednik Evropskog centra izvrsnosti potrošača, prof. dr sci. Željko Marušić, najpoznatiji stručnjak za alternativna goriva u regionu, dr sci. Mirko Gordić, direktor Centra za motorna vozila AMSS, te privrednici iz Srbije.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 1. decembar 2022. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs