Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Konferencija za novinare povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: kakva je policija potrebna građanima Srbije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

20. 12. 2022. UTORAK, 20. decembar 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Konferencija za novinare povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: kakva je policija potrebna građanima Srbije?

Organizacije civinlog društva održale su konferenciju za novinare

U utorak 20. decembra u 12 sati održana je zajednička konferencija za medije organizacija civilnog društva, povodom objavljivanja Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i drugih pratećih zakona 

Nacrti navedenih zakona sadrže brojne odredbe koje imaju negativne posledice na privatnost građana, nepovredivost stana, zaštitu novinarskih izvora, slobodu udruživanja, zabranu diskriminacije, ali i zaštitu drugih prava i sloboda građana od prekomernih ovlašćenja policijskih službenika.

Organizacije civilnog društva organizuju ovu konferenciju za štampu kako bi predstavile detaljniju analizu objavljenih nacrta i  podstakle dalju diskusiju oko mogućih izmena zakona.

Govornici:

- Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

- Vladica Ilić, Beogradski centar za ljudska prava

- Rade Đurić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

- Filip Milošević, Share fondacija

Moderatorka: Nina Nicović

Na konferenciji, dole potpisane organizacije skrenule su pažnju na manjkavosti predloženih rešenja i ukažu na potrebu za izmenama kako bi se osigurala demokratska kontrola rada policije i bolje zaštitila prava i slobode građana Srbije. Budući da navedene ciljeve nije moguće u potpunosti obezbediti učešćem na malom broju okruglih stolova zakazanih tokom trajanja javne rasprave, dole potpisane organizacije žele da širu javnost i predstavnike građana u Narodnoj skupštini Republike Srbije upoznaju sa spornim odredbama objavljenih nacrta, koje se prevashodno odnose na biometrijsku obradu ličnih podataka putem masovnog biometrijskog nadzora, proširivanje ovlašćenja policije i mogućnosti političkog uticaja na rad policije.

Podsećamo da je ovo drugi pokušaj izmene zakona o unutrašnjim poslovima, i da je prethodni nacrt bio povučen upravo zbog brojnih nedostataka na koje su ukazivale organizacija civilnog društva i međunarodna javnost. 

Organizacije civilnog društva:

SHARE Fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije

A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava 

Partneri Srbija

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Beogradski centar za ljudska prava

CEPRIS

YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 20. decembar 2002. godine

12 časova


MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs