Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Konferencija za medije povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice i osnivanja Radne grupe “VeličanstveNE” za borbu protiv raka grlića materice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

13. 01. 2023. PETAK, 13. januar 2023. godine u 10 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Konferencija za medije povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice i osnivanja Radne grupe “VeličanstveNE” za borbu protiv raka grlića materice

Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”, Udruženje žena Naša Aska” je organizovalo konferenciju za novinare

PETAK, 13. januar 2023. godine u 10 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”, Udruženje žena Naša Aska” povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice i osnivanja Radne Grupe “VeličanstveNE” za borbu protiv raka grlića materice su organizovali konferenciju za novinare u petak, 13. januara, 10.00 sati (Pres centar Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova ulica br. 6, III sprat).

Srbija je obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije, međutim veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti da dobije vakcinu i zaštiti se od HPV, glavnog uzročnika raka grlića materice.

Iz tog razloga, Udruženje pacijentkinja obolelih od raka grlića materice “Progovori”, zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, RFZO, Instituta za javno zdravlje, Udruženjem žena “Naša Aska”, poznatim ginekolozima, imunolozima, epidemiolozima i pedijatrima, osnovalo je Radnu grupu za borbu protiv raka grlića materice, kako bismo razmenili iskustva, koordinisali aktivnosti i zajednički radili u istom cilju - smanjenju obolelih od raka grića materice i većem obuhvatu imunizacije školske dece protiv HPV.

O prvim aktivnostima Radne grupe i predlozima mera, govorili su:

- Gorica Đokić, Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”

- Dr Jelena Janković, pomoćnica Ministarke zdravlja za javno zdravlje

- Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije

Vesna Vuković Kojović, zamenik direktora sektora za lekove i farmakoekonomiju RFZO

- Prof. dr Ana Banko, virusolog, Institut za mikrobiologiju, Medicinski fakultet

- Dr Jelena Mitrović, pedijatar, Dom Zdravlja “Simo Milošević” Čukarica, načelnica pedijatrije

- Dr Mima Fazlagić, ginekolog, Udruženje “Naša Aska”, predsednica

Glavni uzročnik raka grlića materice je Humani Papiloma Virus (HPV). Međutim i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo 1500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću. Smatramo da  naša zemlja, sa negativnim prirodnim priraštajem, ne može da dozvoli da svakog dana dve žene umru od karcinoma grlića materice, kada rešenje problema postoji, jer je rak grlića materice jedini rak koji možemo prevenirati imunizacijom.

Kontakt za medije:

Anđelka Popadić, 060 6124 247

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs