Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  "Srbija - od sankcija do neokolonijalne privrede"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

23. 03. 2023. ČETVRTAK, 23. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

"Srbija - od sankcija do neokolonijalne privrede"

Autori Đorđe Đukić i Božo Drašković Vas održali su promociju knjige

ČETVRTAK, 23. mart 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Promocija knjige "Srbija - od sankcija do neokolonijalne privrede"

         Program:

  • 11-11.05 sati - Otvaranje promocije
  • 11.05-11.35 sati

          Govore recenzenti:

          - Prof. dr Bojan Dimitrijević i Prof. dr Branko Vasiljević

  •  11.35-12.00 sati

          Govore:

        -  Đorđe Đukić, Božo Drašković i Slobodan Cvejić i predstavnik izdavača 

  • 12.00 sati - Pitanja prisutnih

U knjizi „Srbija – od sankcija do neokolonijalne privrede“ (Prometej, Novi Sad, 2023), autori Đorđe Đukić I Božo Drašković, uz oslonac na izvornu dokumentaciju i studije karakterističnih slučajeva, kao što su propast programa Dragoslava Avramovića ili privatizacija banaka, analiziraju uzroke, koji su sistematski vodili privredu Srbije u neokolonijalni položaj, tokom kontinuiranog procesa promena ekonomskog sistema, uz primenu delimično različitih modela, različitih ambijenata I različitih aktera.

Analiziraju kako je proces neuspešne tranzicije tekao kroz dva perioda: kroz prvi od 1989. do 2000. godine i drugi od 2001. do 2021. godine. Od 1991. do 2000. godine taj proces karakterišu hiperinflacija, ekonomske sankcije, slom tržišta prethodne Jugoslavije, slom industrijskog sektora, ratna ekonomija, preraspodela društvene svojine u korist špekulantskih grupa, poništavanje štednje stanovništva. U drugom, od 2001. do 2021. godine, tranziciju karakterišu deindustrijalizacija, rasprodaja prirodnih resursa, privatizacija bankarskog sektora, zasnivanje razvoja na jeftinoj i obespravljenoj radničkoj klasi, porast nejednakosti, oslonac na strani kapital, kontinuirani deficit u robnoj razmeni sa inostranstvom, snažno zaduživanje na inostranom finansijskom tržištu. To su dugoročne posledice neoliberalnog koncepta ekonomskog sistema i ekonomske politike koju su dosledno sledile političke elite u Srbiji od 2000. godine do danas. Tekst Slobodana Cvejića koji se uklapa u koncept monografije, u glavi V knjige predstavlja sociološku karakterizaciju kapitalizma u Srbiji na osnovu uloge preduzetništva.

Autentična, verodostojna dokumentacija prezentovana u knjizi sužava prostor za redukcionistički pristup u osvetljavanju i tumačenju dela ekonomske istorije Srbije. U prvom odeljku knjige se, na primer, detaljno dokumentuju okolnosti i stavovi aktera o uzrocima propasti Programa II Dragoslava Avramovića u uslovima sankcija 1994-1996. godine. Svojevrsnu studiju slučaja predstavlja, na primer, dokumentovana analiza kasnijeg politički dirigovanog stečaja četiri najveće banke u Srbiji koji traje preko dve decenije.

Deo dokumenata uvrštenih u knjigu ilustruje i odnos političkih elita prema blagovremeno iznetim inicijativama i predlozima autora radi ukazivanja donosiocima strateških sistemskih odluka na opasnosti i posledice procesa klizanja ekonomskog sistema i privrede Srbije u neokolonijalni položaj – počev od privatizacije preduzeća i banaka, pa do nespremnosti da se ustanovljavaju i jačaju moćne kredibilne institucije koje bi bile zaštitnik javnog interesa, o čemu između ostalog govori ignorisanje inicijative da se promeni ustavni položaj centralne banke.

(Izvod iz recenzije Prof. dr Bojana Dimitrijevića, prof. dr Branka Vasiljevića)

Monografija „razbija apologetski karakter tumačenja tranzicije, koji skoro da prevladava u domaćoj naučnoj i stručnoj literaturi i u nastupima sadašnjih nosilaca ekonomske politike, a istovremeno ima i istorijski osvrt, predstavljajući dileme o aspektima tranzicije ranijih aktera ekonomske politike.“ Autori „su pokazali i društveni angažman u kritici negativnih aspekata tranzicije i predlozima za njeno ekonomski efikasnije i socijalno pravednije usmeravanje...“

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 23. mart 2023. godine,

11 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs