Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Nacionalni dan borbe protiv limfoma: predstavljanje mobilne aplikacije “LIMFOM APP”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

30. 03. 2023. ČETVRTAK, 30. mart 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Nacionalni dan borbe protiv limfoma: predstavljanje mobilne aplikacije “LIMFOM APP”

Udruženje obolelih od limfoma LIPA održalo je konferenciju za novinare

ČETVRTAK, 30. mart 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Nacionalni dan borbe protiv limfoma: predstavljanje mobilne aplikacije “LIMFOM APP”

(foto: https://www.lipa.org.rs)

Nacionalni dan borbe protiv limfoma je posvećen podizanju svesti javnosti o bolesti, simptomima i aspektima koji mogu značajno uticati na stanje pacijenata u toku lečenja i oporavka. Ove godine posebna pažnja biće posvećena novim digitalnim rešenjima u službi pacijenata.

Iz perspektive pacijenata digitalizacija i nova digitalna rešenja su jako važni iz razloga što su postali neizostavni deo lečenja i nege i svesni smo toga da imaju potencijal da transformišu medicinu i način lečenja na koji smo do sada navikli, omogućavajući bolji kvalitet života, lečenja i odnosa između pacijenata i lekara, ali i pacijenta i ostalih činilaca zdravstvenog sistema.

Razvijene su mnoge digitalne i komunikacijske tehnologije za obolele od raznih vrsta kancera koje zaista pokazuju višestruke prednosti u poređenju sa tradiciolanim kliničkim pristupom. COVID-19 je delovao kao katalizator za ubrzanje promene ka digitalizaciji zdravstva i naterao nas da prihvatimo virtuelne vidove komunikacije kao normalan deo našeg svakodnevnog života.

Živeti sa hematološkim malignitetom nije lako i podrazumeva suočavanje sa mnogim problemima i izazovima. Prevazilaženje tih problema je lakše ukoliko su pacijentima dostupne relevantne informacije o bolesti. Mobilna aplikacija “LIMFOM APP”, dizajnirana je sa ciljem da se pacijenti sa hematološkim malignitetima: limfom, HLL i MPN, osnaže kroz edukaciju i podršku od strane Udruženja, kao i kroz redovno praćenje njihovih simptoma i stanja u toku i nakon lečenja.

Aplikacija LIMFOM APP koncepcijski je podeljena na nekoliko celina. Prvu čini edukativni sadržaj, drugi deo predstavlja podršku pacijentima kroz informacije o ishrani i fizičkoj aktivnosti, treća celina se odnosi na praćenje više od 20 simptoma na dnevnom nivou, uz mogućnost izrade izveštaja, dok se četvrta celina odnosi na praćenje terapija koje pacijenti uzimaju. Na taj način, pacijentima je omogućeno da prate tok bolesti i samostalno procenjuju svoje trenutno zdravstveno stanje, što doprinosi boljem razumevanju bolesti i jačanju odnosa lekar-pacijent.

Aplikacija je predstavljena na konferenciji za novinare, 30.03. u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III, sa početkom u 12h. O značaju digitalnih tehnologija u procesu lečenja i praćenja pacijenata govorili su:

  • Doc. dr Darko Antić – direktor Klinike za hematologiju, UKC Srbije
  • Ass. dr Vojin Vuković, lekar sa Klinike za hematologiju, UKCS (TBC)
  • Maja Kocić – Zakonski zastupnik Udruženja LIPA
  • Aleksandra Mladenović, moderator

Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre pet godina, zajedničkom inicijativom Srpske limfomske grupe, strukovnog udruženja i Udruženja obolelih od limfoma LIPA i obeležava se poslednje nedelje marta. 


 

VREME:

ČETVRTAK, 30. mart 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs