Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  "Konferencija o pravnoj nesigurnosti i položaju nezakonito otpuštenih novinara zbog odluka Ustavnog suda"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

25. 05. 2023. ČETVRTAK, 25. maj 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

"Konferencija o pravnoj nesigurnosti i položaju nezakonito otpuštenih novinara zbog odluka Ustavnog suda"

Advokat Zoran Lakićević sa nezakonito otpuštenim novinarima Politike održao je konferenciju za novinare

ČETVRTAK, 25. maj 2023. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

"Konferencija o pravnoj nesigurnosti i položaju nezakonito otpuštenih novinara zbog odluka Ustavnog suda"

Na konferenciji o pravnoj nesigurnosti i položaju nezakonito otpuštenih novinara u svetlu uloge i nadležnosti Ustavnog suda, govorili su 25. maja 2023. u 12 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije u Knez Mihailovoj broj 6, III sprat, prof. dr. Zoran Ivošević, ranije sudija Vrhovnog suda i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević i advokat Zoran Lakićević.

Moderator razgovora bio je Filip Švarm, urednik Vremena.

Pre 13 godina je iz Politike otpušteno 18 zaposlenih, većinom novinara; tim povodom je UNS organizovao skup podrške na kome su ugledni novinari i javne ličnosti Slavoljub Đukić, Dragoljub Žarković, Jovo Ćuruvija, Zaharije Trnavčević, Olivera Kovačević, Aleksandar Mandić, Emir Kusturica, Boško Mijatović i Slobodan Stojićević, kao i poznati američki novinar i dugogodišnji dopisnik »Njujork tajmsa« iz Beograda Dejvid Bajdner upozorili da se radi o nezakonitim odlukama. To se kasnije i potvrdilo u brojnim pravosnažnim presudama svih instanci redovnih sudova koji su odredili da nezakonito otpušteni novinari i radnici Politike moraju biti vraćeni na posao. Rukovodstvo medijske kuće to odbija, u nekim slučajevima i više od šest godina.

Iako bi radni postupci kao prioritetni morali da budu davno završeni, neki od njih nisu okončani ni do danas. Ne samo to - nedavnim odlukama Ustavnog suda poništene su pojedine presude Vrhovnog kasacionog suda kojima su odbijene kao neosnovane revizije »Politike novine i magazini« d.o.o. iz Beograda. Ustavni sud u novim odlukama koje donosi protiv novinara Politike »skida« kao slojeve luka pojedine razloge zbog kojih su usvojene pravosnažne presude u odvojenim sudskim procesima, pa čak i one koje je isti Ustavni sud prethodno utvrdio kao meritorne za odluku o kršenju zakona i prava zaposlenih.

Tako Ustavni sud, umesto da štiti prava slabije strane u postupku – nezakonito otpuštenih novinara, sada nalazi da je velikoj medijskoj kući kršeno pravo na pravično sudjenje, iako ta sistematično ne poštuje izvršenje pravosnažnih sudskih odluka. Zbog neizvršavanja sudskih odluka je novinarsko udruženje protiv direktorke Politike podnelo tužilaštvu i kaznenu prijavu 2018. godine.

Prikupljeni dokumenti i svedočenja dokazuju da se ovde ne radi o usamljenom incidentu, već o pokaznom primeru »sistemskih intervencija« u poništavanju radničkih prava.

Skupu su prisustvovali i nezakonito otpušteni novinari, žrtve postupaka koji su mimo razumnih zakonskih rokova sada ušli u 14. godinu bez definitivnog sudskog epiloga.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 25. maj 2023. godine,

12 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs