Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Konferencija za medije Foruma beogradskih gimnazija povodom štrajka u Šestoj beogradskoj gimnaziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

30. 05. 2023. UTORAK, 30. maj 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Konferencija za medije Foruma beogradskih gimnazija povodom štrajka u Šestoj beogradskoj gimnaziji

Forum beogradskih gimnazija održao je konferenciju za novinare

UTORAK, 30. maj 2023. godine u 11 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Konferencija za medije Foruma beogradskih gimnazija povodom štrajka u Šestoj beogradskoj gimnaziji 

Povod za konferenciju je štrajk koji organizuje Sindikat Šeste beogradske gimnazije – FBG sa zahtevom za razrešenje dužnosti direktora ove ustanove, gospodina Radisava Milića.

Zaposleni u Šestoj beogradskoj gimnaziji, članovi sindikata, stupiće u štrajk 31. maja 2023. godine zbog nereagovanja ministra prosvete, gospodina Branka Ružića na brojne zahteve za razrešenje direktora ove ustanove.

Gospodin Radisav Milić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Šeste beogradske gimnazije novembra 2021. godine, nakon što je prethodno bio razrešen funkcije direktora Osnovne škole Dositej Obradović u Smederevu i Osnovne škole Pavle Savić u Mirijevu. 
Tokom prethodnih godina, a naročito tokom prethodnih meseci, Sindikat Šeste beogradske gimnazije i Forum beogradskih gimnazija obraćali su se različitim institucijama ukazujući na nezakonitosti u radu direktora Milića.

Uprkos činjenici da je inspekcija u više navrata utvrdila nepravilnosti u postupanju direktora, poput izdavanja nevažećih svedočanstava, protivpravnog oduzimanja fonda časova pojedinim nastavnicima, nedostavljanja tačnih podataka Ministarstvu prosvete u pogledu upražnjenih radnih mesta i tehnoloških viškova, nezakonitog oduzimanja dela fonda časova zaposlenom Urošu Tepavcu, što je osporeno i u sudskom sporu, nakon čega je sud izrekao privremenu meru kojom je profesoru Tepavcu vraćen fond, ministar Ružić ostao je gluv na naše zahteve.

Najpoznatiji slučaj koji se vezuje za ime direktora Milića je slučaj profesora matematike Jovana Kneževića, koji je suspendovan s posla nekoliko meseci pre odlaska u penziju, a koju nije ni dočekao, jer je preminuo ubrzo pošto je udaljen s radnog mesta. Direktorovi nastupi u medijima, izjave za novine i jasno zauzimanje strane roditelja i pre nego što je otpočet postupak, odugovlačenje početka postupka, takođe, nisu bili dovoljan razlog ministru Ružiću za razrešenje.

Imajući sve navedeno u vidu, Sindikat Šeste beogradske gimnazije doneo je odluku da 31. maja 2023. godine, u danu polaganja probnog testa državne mature, otpočne štrajk sa zahtevom za hitno razrešenje direktora Šeste beogradske gimnazije. Odmah po Odluci o stupanju u štrajk, usledila je pretnja krivičnom prijavom upućena od advokata kojeg je angažovao direktor škole, iako školu može da zastupa samo Sekretar ili Javno pravobranilaštvo.

Sve detalje o načinu vođenja štrajka, koliko će on uticati na samo polaganje državne mature, ali i regularno okončanje školske godine u ovoj školi, učesnici su podelili sa novinarima na konferenciji za medije.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

 

VREME:

UTORAK, 30. maj 2023. godine,

11 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs