Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Podrška Jeleni i Miloradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

17. 10. 2011.

Podrška Jeleni i Miloradu

Povodom podizanja optužnice protiv Jelene Spasić novinarke Nacionalnog građanskog lista iz Novog sada i urednika pomenutog lista Milorada Bojovića, zato što je taj list u junu ove godine objavio tekst pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat“, kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i član njenog Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava ovom prilikom izražavam potpuno zaprepašćenje i duboko neslaganje podnetom optužnicom imajući u vidu da ista sadrži elemente koji su suprotni stavovima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, Rezolucijama Saveta Evrope, Evropskog Parlamenta, Preporukama Komiteta Ministara Saveta Evrope, donetih na osnovu Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Podizanje optužnice sa pomenutom sadržinom je suprotno Preporuci br. R(2000)7 Komiteta ministara državama članicama o pravu novinara da ne otkriju svoje izvore informacija, Rezolucijom Evropskog parlamenta o poverljivosti izvora informacija novinara i pravu državnih službenika da otkriju informacije (SL list Evropskih zajednica, br C,44/34), presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Goodwin protiv Ujedinjenog Kraljevstva od (22.03.1996. godine).Takođe napominjem da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope na svom poslednjem zasedanju usvojila novi izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija o zloupotrebama pojma “državna tajna” od strane država koje pritom grubo narušavaju elementarna ljudska prava.

Praksom navedenih najznačajnijih institucija u oblasti zaštite ljudskih prava, ističe se da najveći interes za jednu modernu demokratsku državu predstavlja interes građana i pravo javnosti da zna.

Upravo mera koja predstavlja mogućnost novinara da objavi informaciju sa oznakom državne tajne je da legitimni interes za otkrivanje tajne odnosi prevagu nad javnim interesom za njeno neotkrivanje.

Spornim tekstom, novinar navodi između ostalog, da su „pripreme državnih organa, organa državne uprave i ostalih državnih organa za odbranu zemlje loše, jer nisu utvrđene njihove ratne organizacije“.

Potpuno je jasno da ova državna tajna ne može ostati tajna za građane ove države koji imaju legitiman interes da znaju podatke iz izveštaja, jer se oni ne tiču samo državnih organa i narodnih poslanika, već direktno građana, koji imaju pravo da znaju podatke o stanju njihove bezbednosti.

Ko je taj ko će na najbolji način izvršiti pritisak na prozvane državne institucije, ukoliko to nisu novinari i građani na osnovu informacija kojima raspolažu?

Taj pritisak ima značaj prevencije u cilju ostvarivanja bezbednijeg i boljeg društva i države koja mora da bude servis, a ne sudija koji presuđuje iskrenim borcima, dok amnestira one koji bi trebalo da snose odgovornost za svoje neodgovorno ponašanje!

Željko Ivanji, poslanik URS u Skupštini Srbije i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i član njenog Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs