Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Sva lica klimatskih promena na EkoKon-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

26. 11. 2020.

Sva lica klimatskih promena na EkoKon-u

U sredu, 25. novembra 2020. godine održana je konferencija EkoKon - sva lica klimatskih promena u prostorijama Press centra Udruženja novinara Srbije. EkoKon su organizovala udruženja Ekogeneza i Dete - zaštitnik planete, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.


Konferencija je, u skladu sa epidemiološkom situacijom, održana bez prisustva publike, a prenos je bio omogućen preko Zoom platforme i Fejsbuk stranice Udruženja Ekogeneza.

Konferenciju je otvorio Sreten Filipović iz udruženja Ekogeneza, nakon čega je profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu održao uvodno predavanje o klimatskim promenama, razjašnjavajući obim i značaj teme publici koja je pratila događaj.


Foto: Ekogeneza

EkoKon su obeležile i dve panel diskusije. Na diskusiji Tri lica klimatskih promena, koju je moderirala Bojana Živković kao predstavnik udruženja Dete - zaštitnik planete, posmatrane su klimatske promene iz različitih stručnih uglova.

Profesor dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorio je o emisijama ugljen-dioksida, osvrnuvši se na uticaj različitih sektora srpske privrede na emisije, nakon čega je bilo reči i o energetskoj efikasnosti kao sredstvu u borbi protiv klimatskih promena.

Darko Stojilović, psiholog, objasnio je u čemu je problem sa percepcijom klimatskih promena u društvu i načinu na koji se komunicira, govoreći i o eko-anksioznosti kao posledici saznanja da se život na planeti drastično menja.

Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu podelio je sa publikom priču o značaju planiranja sadnje biljaka u gradovima, kao i o adaptacijama gradova na klimatske promene u širem smislu.

Druga panel diskusija bila je posvećena Učešću civilnog sektora u prilagođavanju na klimatske promene. Moderator panela bila je Dragoslava Stamenović iz udruženja Ekogeneza. U ovoj diskusiji su učestvovali predstavnici civilnog sektora koji se bave edukacijom u oblasti klimatskih promena, ali i drugim akcijama koje pomažu građanima da postanu deo procesa adaptacije na novonastalu klimatsku situaciju u kojoj se planeta nalazi.

Foto: Press centar UNS

Tijana Ležaić iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana govorila je o prirodi projekata organizacija civilnog društva kada je u pitanju problem promena klime, ali i o načinima na koje građani mogu učestvovati u razgovoru i akcijama koje za cilj imaju adaptaciju na posledice klimatskih promena.

U diskusiji je učestvovao i Nemanja Milović, osnivač portala Klima101, koji je pričao o tome koliko je zahtevno doći do realnih podataka kada se govori o klimatskim promenama, ali i o tome koliko se tokom prethodnih godina promenila svest o ovoj temi edukacijom kroz medije, među kojima je i portal Klima101.

Duška Dimović je govorila ispred Svetske organizacije za prirodu (WWF) o doprinosu organizacija civilnog društva kada je u pitanju edukacija o klimatskim promenama i volji stanovništva da se u te projekte uključi i na taj način doprinese široj informisanosti o temi koja iz dana u dan postaje sve relevantnija.

Pored predavanja i diskusija, EkoKon konferencija je bila i prilika da se proglase pobednici četiri EkoKon konkursa, ali i da se autorima stručnih studentskih radova omogući da svoje znanje o klimatskim promenama podele sa publikom. Svoje radove su na EkoKon-u predstavile Milijana Marić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dragana Nikolić sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Svi radovi pristigli na EkoKon konkurse dostupni su u digitalnim zbornicima koji se mogu pronaći na veb-stranici konferencije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs