Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Forum očekuje od Ministarstva prosvete da osigura jednake uslove za obrazovanje svih učenika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

31. 08. 2021.

Forum očekuje od Ministarstva prosvete da osigura jednake uslove za obrazovanje svih učenika

Forum beogradskih gimnazija održao je konferenciju za štampu povodom početka nove školske godine na kojoj je analizirano istraživanje o zadovoljstvu, kvalitetu i problemima u uslovima kombinovane i onlajn nastave. Anketirano je više od 1.300 nastavnika, učenika i roditelja i zajednički stav svih anketiranih je da je neophodno unaprediti onlajn nastavu kako bi učenici bili izjednačeni u pravu na obrazovanje i kako bi kvalitet nastave bio podignut na viši nivo.

Suočeni sa činjenicom da od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nismo prepoznati kao relevantan partner, koji bi mogao doprineti procesu poboljšanja nastave u uslovima korone, Forum beogradskih gimnazija odlučio se da sprovede istraživanje koje nadležnima u Ministarstvu prosvete očigledno nije palo na pamet da urade. Svrha istraživanja bilo je prikupljanje informcija od nastavnika, učenika i roditelja o zadovoljstvu kombinovanom i onlajn nastavom i davanje mišljenja kako prevazići probleme koji su se javljali tokom prošle i pretprošle školske godine.

Foto: Press centar UNS

Nakon ankete suočili smo se sa činjenicom da se preko 40% anketiranih učenika oseća depresivno i anksiozno zbog neodlaska u školu, da je skoro 70% učenika frustrirano, a čak 72% učenika kvalitet znanja koje su poneli iz prethodne školske godine ocenjuje kao loš. Jednako je zabrinjavajući podatak da više od 70% nastavnika nije uspelo da realizuje ono što je bilo planirano, a čak 41% nastavnika nije uspelo da ispuni smernice Ministarstva prosvete o redukovanju gradiva od 20% pa su u tom smislu obradili manje od 80%. I učenici i nastavnici su saglasni da su prethodne školske godine bili dodatno opterećeni u odnosu na regularne školske godine.

Imajući sve navedeno u vidu, Forum beogradskih gimnazija nadležnima u Ministarstvu prosvete i Vladi Republike Srbije predlaže sledeća rešenja za koja smatramo da u kratkom roku mogu biti implementirana, kao i da mogu povećati kvalitet nastave i smanjiti anskioznost kod učenika i nastavnika:

-    Hitno opremanje škola kompjuterskim kamerama i mikrofonima u cilju prenosa časova uživo. Polazeći od činjenice da je, zbog uvođenja es dnevnika, u više od 80% škola (prema podacima iz Ministarstva prosvete čak 95%) obezbeđen interenet, smatramo da bi veliki broj škola u kratkom roku zahvaljujući nabavci kamera mogao da omogući učenicima prenos časa uživo (tzv. lajv strim)

-    Revidiranje programa i precizno definisanje gradiva koje je moguće preskočiti kako bi se izbeglo proizvoljno preskakanje gradiva od strane nastavnika, što bi kasnije moglo da se odrazi na rezultate završnih i prijemnih ispita

-    Za osnovne škole predlažemo uvođenje dodatnog časa iz predmeta koji se polažu na završnom ispitu uz nadoknadu nastavnicima koji bi držali nastavu na tim časovima, a u cilju nadoknade izgubljenog gradiva iz prethodne školske godine.

Forum beogradskih gimnazija je ubeđen da bi dati predlozi u određenoj meri unapredili kvalitet nastave i postignuća učenika. Imajući to u vidu očekujemo od Ministarstva prosvete da se u kratkom roku izjasni po datim predlozima i da ih realizuje.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs