Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Knjiga "Naša borba sa kovidom" promovisana u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

13. 09. 2021.

Knjiga "Naša borba sa kovidom" promovisana u Beogradu

Posle promocije u Banjaluci i Bijeljini, danas je u Beogradu, u Press centru Udruženja novinara Srbije, predstavljena monografija "Naša borba sa kovidom", autora prof. dr Zlatka Maksimovića, direktora Bolnice "Sveti vračevi" iz Bijeljine.

Govoreći o knjizi recenzenti, prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i prof. dr Biljana Mijović, prodekan Medicinskog fakulteta u Foči, Univerziteta Istočno Sarajevo,  istakli su njen ogroman doprinos u upravljanju u budućim kriznim situacijama.

"Veliki doprinos knjige "Naša borba sa kovidom" jeste što detaljno opisuje kako se jedna bolnica iz mirnodopskog prebacila na režim rada u kovid sistemu, odnosno, kako je uspela da sačuva istovremeno funkcionisanje i brigu i o nekovid i kovid bolesnicima. Značajno je što su ta iskustva stavljena na papir i time će biti velika pomoć drugima da se organizuju u budućnosti. Ovakve stvari će nam se, nažalost, ponavljati", rekao je prof. dr Stevanović, vodeći infektolog u regiji i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Klinički epidemiolog, prof. dr Biljana Mijović, stručni konsultant za intrahospitalne infekcije u bijeljinskoj bolnici tvrdi da iskustva iz prošlosti govore da se sa krizom može boriti samo kada njom upravlja čvrsta ruka, kao što je pokazao prof. dr Zlatko Maksimović, na čelu bijeljinske bolnice

“Imao je šta da kaže, imao je viziju i misiju da građanima Bijeljine i regije pruži najadekvatniju zaštitu u borbi protiv kovida 19 i kamo sreće da smo ranije imali ovakve knjige koje su opisivale borbu sa španskom groznicom, variolom verom i drugim pandemijama, ali nismo”, rekla je prof. Mijović.

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, koja je pod svojim okriljem imala četiri kovid bolnice, u najdramatičnijim trenucima pandemije bila je svojevrsno bojno polje na kojem se odigravala dramatična bitka sa smrtonosnim virusom.

Iskustva, a time i materijala za knjigu nije nedostajalo, istakao je autor knjige.

"Mislimo da je naše bolnica adekvatno odgovorila na izazove. Naravno, u knjizi je napisano šta je moglo bolje. Ništa nismo ulepšavali, a ono što smo kritikovali, nismo previše. U zavisnosti od toga kako će ova knjiga odjeknuti, možda će biti materijala za neke druge knjige u budućnosti”, rekao je prof. Maksimović.

"Naša borba sa kovidom” je prva monografija ovog tipa u Evropi. Njena vrednost je u tome što govori o lokalnim, sopstvenim iskustvima na direktan i neposredan način u vreme kada borba sa kovidom još traje, istakli su recenzenti i dodali da može da služi studentima medicine i srodnih nauka, jer javno zdravlje zahteva multidisciplinarni pristup.

Knjiga je štampana na tri jezika, srpskom, ruskom i engleskom. Izdavač je Narodna biblioteka "Filip Višnjić" iz Bijeljine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs