Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  "Građani ne žele da prijave korupciju jer to ništa ne bi promenilo"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 11. 2021.

"Građani ne žele da prijave korupciju jer to ništa ne bi promenilo"

Tekst saopštenja povodom rezultata istraživanja "Javno protiv korupcije" u nastavku:

Poštovani,

Želimo da skrenemo pažnju na istraživanje ,,Javno protiv korupcije'' koje je Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije u okviru istoimenog projekta. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1200 ispitanika na terenu u 12 gradova (Beograd, Bor, Valjevo, Vranje, Zrenjanin, Zaječar, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Novi Sad, Niš, Subotica) i uzorku od 3000 ispitanika na internetu.

Istraživanje je pokazalo da je 87% internet ispitanika i 65% ispitanika sa terena upoznato sa više primera korupcije u svojoj sredini. Dok je 39% ispitanika sa terena i 60% online ispitanika bilo u prilici da se od njih zahteva mito. 44% ispitanika sa terena i 38% online ispitanika bi prijavilo korupciju dok ostali, dakle više od polovine to ne bi učinilo ili nije sigurno da bi to učinilo.  Kada su upitani zašto to ne bi učinili najčešći odgovor je da to ne bi ništa promenilo 59% sa terena i 60% online.

Samo 4% ispitanika prati rad Agencije za sprečavanje korupcije, a 36% je upoznato sa postojanjem agencije. Čak 34% ispitanika je izjavilo da ne zna da takva agencija postoji. Ispitanici sa interneta upoznati su sa postojanjem Agencije za sprečavanje korupcije ali ne prate njen rad (40%), dok 25% njih ne zna da takva agencija postoji. Mediji su na drugom mestu kao način kako su se građani upoznali sa problemom korupcije, a u Kragujevcu su zauzeli prvo mesto kao najkorumpiranija oblast.

Po ocenama koje su ispitanici iz terenskog istraživanja dodelili različitim oblastima, inspekcijske službe su ocenjene kao oblast u kojoj je korupcija najviše zastupljena, dok je vojska ocenjena kao oblast u kojoj je korupcija najmanje zastupljena. Ispitanici su često navodili sport, kulturu i lokalnu samoupravu kao oblasti koje bi trebalo dodati već razmatranim oblastima i njih su ocenjivali najvišim ocenama.

Kompletne rezultate i internet rezultate možete pogledati na: https://istrazivackicentarob.com/rezultati-istrazivanja-javno-protiv-korupcije/

Istraživački centar za odbranu i bezbednost

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs