Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Najava protesta osoba sa invaliditetom Srbije 13. juna u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

09. 06. 2022.

Najava protesta osoba sa invaliditetom Srbije 13. juna u Beogradu

Protest osoba sa invaliditetom Srbije biće održan u ponedeljak, 13. juna, od 12 do 17 sati na Platou ispred Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja (Nemanjina 22-24 preko puta Pionirskog parka).

Organizatori protesta zahtevaće sastanak sa ministrom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja ili zamenikom ministra.

Kako se u saopštenju navodi, među prvim zahtevima biće povećanje tuđe nege i invalidske penzije, te da mesečna primanja budu u visini prosečnog ličnog dohotka za člana porodice koji brine o najbližem članu koji je osoba sa invaliditetom.

Zahtevaće da roditelji, supružnici, punoletna braća i sestre, koji nisu u radnom odnosu a svakodnevno brinu o osobi sa invaliditetom (članu porodice), dobiju zvanje personalnog asistenta i mesečna primanja u nivou prosečnog ličnog dohotka, te da deca koja nisu osobe sa invaliditetom a čiji su roditelji, ili jedan od roditelja osobe sa invaliditetom budu oslobođena plaćanja vrtića, školarine, fakulteta, edukativnih izleta i ekskurzija.

Okupljeni na protestu tražiće oslobađanje osoba sa invaliditetom (stepena invalidnosti od 100%) od plaćanja svih komunalnih troškova, električne energije, infostana, vode, interneta, mobilne telefonije, komunalnih i poreskih taksi.

Dostupnost javnog prevoza za sve, pravo na besplatno korišćenje taksi usluge i kombi vozila gradskog prevoza (adaptirano vozilo sa platformom za prevoz osoba sa invaliditetom koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica) bez obzira da li je član nekog udruženja ili ne, biće jedan od apela ovog protesta.

Organizatori najavljenog protesta ističu da će ukazati na potrebu za kupovinom tramvaja, trolejbusa i gradskih autobusa isključivo sa hidrauličnim platformama, kao i njihovu ugradnju u putničke vozove, gradske, međugradske, međunarodne vagone, u turističke, gradske, međugradske i međunarodne autobuse, a posebno će istaći važnost uklanjanja arhitektonskih barijera i poštovanja zakona da nijedan novosagrađeni objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu ako nema adekvatan prilaz i lift za osobe sa invaliditetom (Zakon o uklanjanju arhitektonskih barijera je stupio na snagu 2000. godine, a kako navode, nakon 22 godine uklonjeno je svega 10% barijera).

Među zahtevima u pogledu lečenja i rehabilitacije biće i zahtev za izmenu Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima i rehabilitaciji i banjskom lečenju jednom godišnje u trajanju od mesec dana; povoljniji i lakši uslovi za dobijanje invalidskih pomagala, izmena roka zamene pomagala elektromotornih i mehaničkih invalidskih kolica na svake tri godine; vraćanje u Pravilnik korišćenja automobila manje kubikaže kao invalidskog pomagala i mogućnosti da se isti zameni novim nakon navršenih pet godina upotrebe; stavljanje na pozitivnu listu vitamina i veoma skupih lekova za osobe sa invaliditetom 100% invalidnosti.

Kako organizatori ističu, misija protesta je osnaživanje osoba sa invaliditetom u društvu da otvoreno ukazuju na svoja prava, kao i edukacija zajednice o invalidnosti radi formiranja ispravnog pogleda na raznovrsnost.

Sve zahteve možete pogledati u video snimku u nastavku:



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs