Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Svako ima pravo na podršku i novu šansu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 06. 2022.

Svako ima pravo na podršku i novu šansu!

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i krijumčarenja droga tradicionalno se obeležava svakog 26. juna još od 1989. godine. Ovogodišnja kampanja biće obeležena u duhu porodice, kako se zavisnost sa razlogom naziva porodičnom bolešću. Negativni efekti zloupotrebe droga šire se poput zaraze i pogađaju članove porodice na najrazličitije načine. Jedan član porodice može zloupotrebljavati psihoaktivne supstance, ali cela porodica pati. Stoga, za Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava „Izlazak“, svaki dan je dan porodice i borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

O porodicama možemo govoriti kao o funkcionalnim i disfunkcionalnim sistemima. Sve porodice u ovom smislu imaju veće ili manje funkcionalne i disfunkcionalne aspekte. Neki od pokazatelja disfunkcionalnih porodičnih sistema, koji su se otkrili prilikom našeg rada su: poricanje, neadekvatne ili nepostojeće granice, žrtvovanje, nedostatak motivacije i spremnosti na promene, nerazumevanje, okrivljavanje, kozavisnost, laganje ili pretnje pojedinačnim članovima. Sa druge strane, neki od pokazatelja funkcionalnih porodičnih sistema su: povezanost, prihvatanje, poverenje, uvažavanje i zahvalnost, granice, sigurnost, iskrenost i fleksibilnost.

Kada je zavisnost dugo u porodičnom sistemu, uz nju se javljaju stalna povređenost i traženje krivca. Okrivljavanje i traženje grešaka može smetati na putu oporavka od zavisnosti i udaljiti nas od razumevanja i saosećanja koje nam je svima potrebno kako bismo se ponovo povezali, iscelili od zavisnosti i izgradili novi život u oporavku. Nije ničija krivica. Zavisnost je ljudsko stanje, može uticati na bilo koga. Ako započnemo sa uklanjanjem krivice, možda možemo imati šansu u istraživanju toga šta je doprinelo pojavi zavisnosti.

Udruženje „Izlazak“ je svoje aktivnosti usmerilo ka unapređivanju sistemske saradnje, rušenju stigme i jačanju porodice kao glavnog faktora u borbi protiv zloupotrebe droga. Smatramo da je došlo vreme da se pogled na bolesti zavisnosti promeni, te prihvati stav da su zavisnici žrtve kojima su potrebni podrška i razumevanje, a ne dodatna stigma.

Svako ima pravo na podršku i novu šansu!

Potraži pomoć, kreni putem oporavka – poseti sajt izlazak.org za dodatne informacije i publikacije, pozovi besplatnu i anonimnu telefonsku liniju 0800 104 100 ili nam se obrati putem e-maila: info@izlazak.org.

Udruženje „Izlazak“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs