Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Proglas Sindikata novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

02. 12. 2022.

Proglas Sindikata novinara Srbije

Pozivamo sindikate u medijima i udruženja, UNS i NUNS pre svih, da zajedno napravimo platformu koja treba da omogući uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja POSEBNOG (granskog) kolektivnog ugovora.

Naša zajednička obaveza je da poboljšamo položaj NEKOLIKO HILJADA medijskih radnika koji u ovom trenutku u Srbiji rade u neregularnim uslovima: neki bez ugovora o radu, drugi- sa minimalnim i neredovnim platama, treći – bez plaćenog prekovremenog rada, četvrti – bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, peti – bez zdravstvenog osiguranja ....  

To se sve dešava jer vlasnici medija ne žele da sednu za sto i dogovore  sa zaposlenima elementarne uslove za dostojanstveni rad u medijskoj delatnosti.

Ako mogu prosvetari, zdravstveni radnici, radnici u kulturi i mnogi drugi da dogovore uslove rada – zašto to ne učinimo mi u medijima?

Ako medijske gazde ne žele dijalog sa novinarima i medijskim stručnjacima i postave pravila koja bi svima, i nama i njima, omogućila profesionalan angažman – POVEŽIMO SE MI SA DRUGE STRANE STOLA I DIGNIMO GLAS PROTIV STATUSA NADNIČARA.

 Tako nas je opravdano nazvao uvaženi sociolog Srećko Mihajlović na osnovu istraživanja u kojem je utvrdio da su elementarna prava do te mere uskraćena novinarima i medijskim radnicima da im je položaj uporediv sa nadničarima.

SINDIKAT NOVINARA SRBIJE TRAŽI SASTANAK SA MEDIJSKIM SINDIKATIMA,  UDRUŽENJEM NOVINARA I NEZAVISNIM UDRUŽENJEM NOVINARA NA KOJEM ĆEMO DOGOVORITI OSNOVNI DOKUMENT ZA PREGOVORE SA VLASNICIMA MEDIJA.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs