Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Trgovina ljudima u porastu - 35% više
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

18. 01. 2023.

Trgovina ljudima u porastu - 35% više

Godina koja je iza nas (2022), zaokružila je broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima na 62 žrtve. U odnosu na 2021. (46 žrtava), to je za 35 % više. Od toga većinu žrtava čine žene, čak 79%. Procentualno seksualna eksploatacija beleži porast na 55% u statistici, koja je pred nama. Zabrinjava uvećanje broja dece među žrtvama trgovine ljudima i to na 40%. Zabeležen je porast maloletnih žrtava. Kao što smo upozoravali u predhodnom periodu, starosna dob eksploatisane dece postaje sve niža.

Sada šaljemo 35 puta jači APEL, da se prevencija u cilju suzbijanja na sve načine pojača. Suočavamo se sa ozbiljnim porastom eksploatacije bilo koje vrste. Žrtva može biti višestruko ekasploatisana i to podiže skalu u procentima.

Bezbednost žena i dece mora nam biti apsolutni prioritet. Svaki dan izgubi se trag desetinama njih. U sajber svetu i brojnim virtuelnim atrakcijama koje mladi prate, olakšan je put vrbovateljima. Iza maske influensera, tiktokera, gejmera, stend ap izazovista, fejk jutjubera, fensi tviteraša i brojnih lica koji po društvenim mrežama bacaju prašinu u oči, bahatim i skupim lajf stajlom (kako to zovu danas tinejdžeri), često se krije organizovana grupa ili pojedinac u takozvanom "sajber lovu". Nema šablona, negativni fenomen sa kojim se suočavamo je najprofitabilnija kriminalna delatnost bez puno rizika za vrbovatelje. Teško im je ući u trag, uz laku moć prikrivanja identiteta (lažni profili i lažno predstavljanje). Uz proveren metod obmane i psihološki pristup potencijalnoj žrtvi.

Prevencija u cilju suzbijanja, mora imati kontinuitet kroz radionice, predavanja, seminare, konferencije i brojne druge aktivnosti. Medijski prostor igra važnu ulogu u procesu borbe protiv trgovine ljudima. Na taj način, informacije koje plasiramo, ulaze u sve domove i postaju viralne.

"JEDNA REČ VIŠE, JEDNA ŽRTVA MANJE!!!"

Autor: Maja Jovanović, "IBSSA AHTB", Biro za borbu protiv trgovine ljudima


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs