Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Keići Hašimoto na predavanju o medijskom praćenju izbora: Činjenice koje niko ne može da opovrgne jače su od svake neutemeljene kritike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

21. 11. 2023.

Keići Hašimoto na predavanju o medijskom praćenju izbora: Činjenice koje niko ne može da opovrgne jače su od svake neutemeljene kritike

Novinar i viši savetnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju dr Keići Hašimoto rekao je danas na okruglom stolu u Press centru UNS-a da dobro proverene i istinite informacije onemogućavaju moćnicima da dovedu u pitanje profesionalnost novinara, a tako je novinar u većoj meri zaštićen i od pritiska.

Učesnici diskusije o medijskom praćenju izbora (foto: Pres centar UNS-a) Učesnici diskusije o medijskom praćenju izbora (foto: Pres centar UNS-a)

Hašimoto je istakao da izveštavanje o izborima i predizbornim aktivnostima sa sobom nosi brojne rizike kao što su favorizovanje određene političke partije, pružanje podrške kandidatima , uticaj na ponašanje glasača iznošenjem predviđanja o konačnom ishodu izbora i isticanje skandala političara umesto vrednosti za koje se zalažu.

Da bi se ovi rizici predupredili, kako je rekao Hašimoto, u Japanu je formirano samoregulatorno telo “The Broadcasting Ethics & Program Improvement Organization“ (BPO) koje prati u kojoj meri se mediji pridržavaju etičkih normi prilikom emitovanja programa za vreme izbornog ciklusa.

Ovo samoregulatorno telo je, dodao je, nastalo kao odgovor na događaj iz 1993. godine, kada je direktor najveće komercijalne televizije priznao da je naredio zaposlenima da svojim izveštavanjem utiču na to da Liberalno-demokratska partija, koja je od 1955. godine bila na vlasti, izgubi moć, što se i desilo.

Ova televizija je, kako je rekao, manipulisala utiskom, jer je objavljivala fotografije na kojima su članovi LDP-a „sa zlim izrazima lica“ kako bi glasači imali negativno mišljenje o ovoj partiji. Nakon toga, ovaj direktor je pozvan u japanski parlament gde je odgovarao na pitanja i bio kritikovan.

 

Heići Hašimoto o praćenju izbora iz ugla medija (foto: Pres centar UNS-a) Heići Hašimoto o praćenju izbora iz ugla medija (foto: Pres centar UNS-a)

Iako direktor televizije nije snosio nikakve posledice osim osude i opomene da će mu ako to ponovi biti oduzeta licenca, ovaj događaj je, kako je dodao Hašimoto, pozitivno uticao na sistem samoregulacije u japanskom novinarstvu i izveštavanje medija za vreme izbora koji su usledili.

Na pitanje novinarke dnevnog lista „Danas“ Katarine Živanović kako imati slobodne izbore i novinarstvo u Srbiji, kada se, kako kaže, svakodnevno dešava ono što se u Japanu desilo 1993. godine, dok se objektivni novinari svakodnevno suočavaju sa pritiskom, Hašimoto je rekao da je ključ prenošenje činjenica koje niko ne može da opovrgne. To je, kako dodaje, naučio kada je i sam bio pod pritiskom.

„Kada sam pratio izbore, pisao sam seriju tekstova koji se odnose na novac koji je vladajuća stranka koristila za vreme izborne kampanje. U to vreme ministar je došao u moju kancelariju i pretio mi. Rekao je da ću zažaliti ako nastavim da pišem o tome. Zato razumem da je teška situacija“, rekao je i dodao da je tada naučio da su proverene informacije koje niko ne može poreći jače od svake kritike.

Da su višestruka provera informacija i medijska nepristrasnost  osnov dobro urađenog novinarskog posla, polazište za izveštavanje u javnom interesu i nešto što bi se u profesionalnom smislu trebalo podrazumevati, rekla je i potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević. Ipak, mnogi mediji u Srbiji, dodala je pozdravljajući skup, odustali su od misije da rade u javnom interesu.

 

Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević govorila je o načinu na koji mediji u Srbiji izveštavaju o izborima (foto: Pres centar UNS-a) Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević govorila je o načinu na koji mediji u Srbiji izveštavaju o izborima (foto: Pres centar UNS-a)

„Mnogi mediji ne izveštavaju više analitički i profesionalno, a to se preliva i na izborne procese. Krše se standardi objektivnog informisanja, a polarizacija u društvu u toku izbornih kampanja dostiže svoj vrhunac. Puno je još pojava u medijskom izveštavaju u Srbiji u predizbornim procesima na koje treba ukazati“, dodala je Milošević.

Srbija je, kako je rekao ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura, napravila pomak u odnosu na prošlogodišnje izbore kada je u pitanju medijsko izveštavanje, ali kao što navode Misija OEBS u Srbiji i Evropska komisija, postoji još mnogo problema sa kojima se treba uhvatiti u koštac.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura govorio je o slobodi medija u Srbiji (foto: Pres centar UNS-a) Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura govorio je o slobodi medija u Srbiji (foto: Pres centar UNS-a)

Dodao je da na tome treba raditi jer su mediji kamen temeljac demokratije.

Novinari nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji postavljali su brojna pitanja o japanskoj medijskoj praksi, regulativi i samoregulaciji.

Razgovor sa Hašimotom vodila je novinarka Ljubica Gojgić.

Keići Hašimoto se kao novinar bavio političkim izveštavanjem iz baltičkih zemalja, Gruzije, za vreme Zalivskog rata. Pisao je o SSSR-u i raspadu ove zemlje. Doktorirao je na smeru Međunarodne javne politike na Univerzitetu u Osaki i napisao je nekoliko publikacija o balkanskim pitanjima i demokratizaciji.

Autor: A. Ničić

Foto: Press centar UNS

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs