Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Svako može da pukne – Koliko nam je važno mentalno zdravlje?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

16. 05. 2022. PONEDELJAK, 16. maj 2022. godine u 16 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Svako može da pukne – Koliko nam je važno mentalno zdravlje?

Mreža za mentalno zdravlje NaUm Vas održala je događaj "Svako može da pukne"

PONEDELJAK, 16. maj 2022. godine u 16 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Događaj u organizaciji Mreže za mentalno zdravlje NaUm pod nazivom "Svako može da pukne", koji će biti održan 16. maja od 16 do 19 sati u Press centru UNS-a (Knez Mihalilova 6/III), ima za cilj da javnosti približi neke od najznačajnijih tema iz oblasti mentalnog zdravlja.  Ovo je ujedno i završni događaj istoimenog projekta podržanog od ACT projekta i Vlade Švajcarske.

 

Paneli, diskusije, rezultati istraživanja, predstavljanje udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, kviz i radionice neke su od aktivnosti koje su održane u ponedeljak, 16. maja u Press centru UNS-a. Prezentovana su četiri panela posvećena aktuelnim inicijativama iz oblasti mentalnog zdravlja.

Mreža za mentalno zdravlje NaUm predstavila je aktuelni projekat Svako može da pukne i rezultate anonimnog upitnika o mentalnom zdravlju.

"Upitnikom smo želeli da steknemo uvid o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa problemima mentalnog zdravlja, a rezultati ovog istraživanja koristiće se u svrhu kreiranja preporuka prema donosiocima odluka radi unapređenja politika u oblasti mentalnog zdravlja", rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta Svako može da pukne.

Caritas Srbije, Caritas Valjevo i dr Jovanka Petrović, direktorka SBPB Kovin govorila je o ulozi civilnog sektora u reformi sistema zaštite mentalnog zdravlja, značaju otvaranja centara za mentalno zdravlje u zajednici, destigmatizaciji i rušenju tabu tema vezanih za mentalno zdravlje i drugim pitanjima koja se odnose na koncept mentalnog zdravlja u zajednici.

Organizacija PIN – Psychosocial Innovation Network, predstavila je rezultate istraživanja Dostupnost usluga zaštite mentalnog zdravlja i perspektiva korisnika psihijatrijskih usluga, kao i primere dobre prakse mentalnog zdravlja u zajednici.

Udruženje Prostor predstavilo je rad udruženja, program Kreativnog prostora za mentalno zdravlje i aktuelne projekte, kao i kampanju pod nazivom "Komšija, kako ste?" koju trenutno sprovode.

Mediji i mentalno zdravlje - posledice tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol naziv je poslednjeg panela koji je u ime Inicijative “Za Tebe #VAŽNOJE” vodila Anne Marie Ćurčić, aktivistikinja i novinarka. U okviru panela predstavila je i aktuelnu kampanju #staviseumojecipele koju sprovode Inicijativa “Za Tebe #VAŽNOJE” i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub.

Pored nabrojanih panela, za sve posetioce organizovana je i besplatna radionica crtanja fraktala, radionica izrade nakita kao i prodajna izložba umetničkih radova korisnika različitih udruženja (slike, figure, nakit i drugo). Sav prilog od prodatih radova koristi se za ponovnu kupovinu materijala i dalje funkcionisanje kreativnih radionica u udruženjima.

O  mreži „NaUm“ 

Mreža „NaUm“, jedina mreža za mentalno zdravlje u Srbiji osnovana je 2015. godine u Beogradu u okviru projekta ”PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za mentalNo zdravljE”, koji finansira Evropska unija, a nosilac projekta je Caritas Srbije. Mreža je formirana u cilju efikasnijeg rada na razbijanju stigme i umanjenju diskriminacije a čine je 12 udruženja iz cele Srbije koja zajedničkim snagama rade na edukaciji i informisanju javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja. Mreža ”NaUm” je 2017. godine unapređena u Mrežu branilaca ljudskih prava.

Više informacija o radu mreže, ciljevima i vrednostima možete pronaći ovde.

Izjava o odricanju odgovornosti  

Ovaj projekat je dobio podršku projekta  Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

 

Kontakt za medije:

Mreža Naum, Beograd /Odnosi s javnošću

Ana Mate, PR & marketing menadžer

Mail: anamate88@yahoo.com

Tel: +381644587486

 

 

VREME:

PONEDELJAK, 16. maj 2022. godine

16 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs