Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Konferencija za novinare povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: kakva je policija potrebna građanima Srbije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

20. 12. 2022. UTORAK, 20. decembar 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Konferencija za novinare povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: kakva je policija potrebna građanima Srbije?

Organizacije civinlog društva održale su konferenciju za novinare

U utorak 20. decembra u 12 sati održana je zajednička konferencija za medije organizacija civilnog društva, povodom objavljivanja Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i drugih pratećih zakona 

Nacrti navedenih zakona sadrže brojne odredbe koje imaju negativne posledice na privatnost građana, nepovredivost stana, zaštitu novinarskih izvora, slobodu udruživanja, zabranu diskriminacije, ali i zaštitu drugih prava i sloboda građana od prekomernih ovlašćenja policijskih službenika.

Organizacije civilnog društva organizuju ovu konferenciju za štampu kako bi predstavile detaljniju analizu objavljenih nacrta i  podstakle dalju diskusiju oko mogućih izmena zakona.

Govornici:

- Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

- Vladica Ilić, Beogradski centar za ljudska prava

- Rade Đurić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

- Filip Milošević, Share fondacija

Moderatorka: Nina Nicović

Na konferenciji, dole potpisane organizacije skrenule su pažnju na manjkavosti predloženih rešenja i ukažu na potrebu za izmenama kako bi se osigurala demokratska kontrola rada policije i bolje zaštitila prava i slobode građana Srbije. Budući da navedene ciljeve nije moguće u potpunosti obezbediti učešćem na malom broju okruglih stolova zakazanih tokom trajanja javne rasprave, dole potpisane organizacije žele da širu javnost i predstavnike građana u Narodnoj skupštini Republike Srbije upoznaju sa spornim odredbama objavljenih nacrta, koje se prevashodno odnose na biometrijsku obradu ličnih podataka putem masovnog biometrijskog nadzora, proširivanje ovlašćenja policije i mogućnosti političkog uticaja na rad policije.

Podsećamo da je ovo drugi pokušaj izmene zakona o unutrašnjim poslovima, i da je prethodni nacrt bio povučen upravo zbog brojnih nedostataka na koje su ukazivale organizacija civilnog društva i međunarodna javnost. 

Organizacije civilnog društva:

SHARE Fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije

A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava 

Partneri Srbija

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Beogradski centar za ljudska prava

CEPRIS

YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 20. decembar 2002. godine

12 časova


MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs